Artykuły, książki do pracy badawczej na temat...

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paulinaaa
**

Artykuły, książki do pracy badawczej na temat...

Post autor: paulinaaa »

Temat mojego projektu badawczego : Podejście młodszych populacji Polaków do tradycji kulturowych własnego kraju.
A hipoteza: Wśród młodszej populacji Polaków występuje negatywne podejście do tradycji. - chociaż mogę ją jeszcze trochę zmienić.

Piszę, ponieważ mam mały problem ze znalezieniem odpowiednich materiałów do sporządzenia tego projektu. Odszukałam co prawda kilka pozycji, ale nie wszystkie dotyczą aspektu, o który mi chodzi. Potrzebowałabym czegoś bezpośrednio odnoszącego się do pracy.

BAARDZO byłabym wdzięczna, gdyby ktoś pomógł.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Napisz jak możesz co rozumiesz poprzez stwierdzenie "młodsza populacja". Nie jest to według mnie mierzalne określenie - bo młodsze od której? czyli jaki jest przedział, granica?

I napisz co dokładnie Cię interesuje? czy po prostu o tradycji? czy może książka/i, które będą w tytule tudzież w spisie treści odpowiadały Twojej pracy całościowo?

Szukać należy chyba pod terminem: Tożsamość kulturowa Polaków/Polek? :)
Awatar użytkownika
paulinaaa
**

Młodsza populacja czyli miałam na myśli od 25 do 35. Nie wiem jak to sprecyzować w zasadzie, żeby było wiadomo od razu w hipotezie i w ogóle :/
Chodzi mi o to, żeby w jakiejś ksiązce było w jakiś sposób uwzględnione, to co mam teoretycznie zbadać (udowodnić), czyli że Polacy negatywnie podchodzą do tradycji, odchodzą od niej, nie przywiązują do niej już takiej wagi jak dawniej. Cała książka nie musi odpowiadać pracy, wystarczy jakiś rozdział, kilka rozdziałów. Po raz pierwszy w życiu piszę coś takiego i dlatego nie bardzo wiem jak do tego podejść, w związku z tym proszę o pomoc :)

Poza tym. We wstępie takiej pracy muszę uwzględnić dotychczasowe badania na ten temat, ponoć, wiecie może jak to odszukać? W internecie wpisywałam na różne sposoby o co mi chodzi, ale moje próby skończyły się fiaskiem :/ A panie w bibliotece powiedziały, że nie wiedzą nic :/

Dziękuję za odpowiedź ! :)
FrancisBegbie

Hmm,

wiesz co, z tego co widzę wstępnie to jest po części tak jak mówisz - ciężko (bo zapewne i ja i Ty nie wiele wiemy na ten temat tzn. jakie ośrodki, instytucje zajmują się tą kwestią czy też konkretniej osoby).

Nie mniej jednak widzę, że jest ten problem poruszany w kontekście integracji europejskiej a dokładnie problem akcesji Polski - UE...

Jeżeli chodzi o kwestię scharakteryzowania grupy docelowej to myślę, że najlepiej będzie jeżeli skupisz się na scharakteryzowaniu pewnego "pokolenia" np: JPII, Y, X.. itd. Dzięki licznym publikacjom scharakteryzujesz dokładnie co masz na myśli i wówczas Twój temat nabierze barw tzn. wprowadzisz interesujące Cię pokolenie np:

- Postawy pokolenia JPII wobec tradycji kulturowych własnego kraju? (to też jest zbyt ogólne) Jeżeli to jest licencjat lub mgr to musi być bardziej skonkretyzowane np: Postawy pokolenia JPII wobec tradycji kulturowych Polski.
- Masz podane dzięki temu co masz scharakteryzować w rozdziale teoretycznym:
1. Pokolenie JPII (czy inne wybrane przez Ciebie)
2. Tradycje, kulturę Polską
3. Co to w ogóle jest postawa

Opisując to masz podane np: co charakteryzuje owo pokolenie, jaka jest kultura/tradycja Polska - i w zestawieniu tych cech projektujesz typ idealny stanu faktycznego (np: JPII charakteryzuje sie tym tym i tym, na kulturę Polski(tradycję?) składa się to, to i to.. reasumując powinno być tu i tu zgodność pokolenia JPII w stosunku do takich elementów tradycji polskiej a tu i tu nie..

Następnie robisz badania, obierasz sobie próbę i zestawiasz badania z tym co teoria Ci nakreśliła np: to i to nie zgadza się a powinno, jakie są tego przyczyny itd.

Myślę, że nie będziesz w stanie określić wszystkim elementów tradycji i ich scharakteryzować a tym bardziej ukazać mechanizmów, które tym rządzą bo tego jest po prostu zbyt dużo i dużo jest czynników zewnętrznych, pośrednich, które to mają na to wpływ.

Może po prostu najlepiej będzie jak coś poczytasz, wybierzesz pewne elementy i na tym się skupisz np: nie wszystkie składowe tradycji polskiej ale np: Postawy pokolenia JPII wobec religii Rzymsko Katolickiej - konstytutywnego elementu tradycji polskiej.

I już wiesz jak skupić się na definiowaniu pokolenia, na co szczególną uwagę zwrócić w charakteryzacji tegoż pokolenia a także wiesz w jakim kontekście opisać wybrany element tradycji i to ze sobą zestawić. Dalej badania także przejdą dużo lżej bo nie zadasz ogólnego pytania, ale możesz skupić się na szczegółach, które znacznie więcej Ci powiedzą :)
Awatar użytkownika
paulinaaa
**

Ojjej! Kurcze dzięki za odpowiedź! :)
Jakoś te populacje ujmę, żeby było konkretnie napisane. Dzięki za pomoc jeszcze raz:)

A poza tym, to nie ma być ani licencjat ani magister - jeszcze :P dopiero praca zaliczeniowa na semestr. Tzn do końca semestru mamy zrobić tylko wstęp. Wstęp skłąda sie z przedstawienia np. co to jest ta populacja JPII , tradycja itd. Tak? A co do dotychczasowych wyników, czy dotychczasowego stanu badań na ten temat - o tym też trzeba pisać ?
Awatar użytkownika
paulinaaa
**

Tematu chyba zmieniać nie muszę, a co do hipotezy... Nie jestem pewna jak się to wszystko układa obecnie w Polsce (z tą tradycją i wszystkim), dlatego nie wiem na pewno, czy "(powiedzmy że) Pokolenie JPII wykazuje negatywne odczucia wzgledem tradycji Polskich."

W ogóle to ja nie wiem, czy pisać o tych tradycjach, bo wydaje mi się to dość niedostępne (pod względem materiałów itd) :/
FrancisBegbie

http://www.alejahandlowa.pl/tr/produkt/ ... 83717.html

http://bibliografia.icm.edu.pl/g2/main. ... m=25&ord=1

Masz wstępne pozycje, musisz szukać coś "pomiędzy" a nie bezpośrednio w tytule bo np: będzie książka gdzie super opisany zostanie element Twojej pracy ale np: tylko w jednym PODROZDZIALE.

Nie musi to być pokolenie JPII, może to być generacja X, Y czy inne.. (ale te wpisują się w stwierdzenie (twoje) młodych osób)

Jeżeli to ma być praca zaliczeniowa to tym bardziej musisz skonkretyzować temat bo po co masz męczyć się, opisywać coś co jest bardzo obszerne a zmieścić się na kilku stronach nie zmieścisz.

Jeżeli o hipotezę - to tym się nie przejmuj, poczytaj najpierw (tak się powinno pisać pracę) - najpierw przynajmniej się zorientować w temacie a następnie szukać dalej i po przeanalizowaniu literatury można zacząć pisać.

Jeżeli chcesz obrać drogę łatwiejszą - to sobie ukuj sobie ją na końcu, ew. 2 hipotezy gdzie jedna zostanie zweryfikowana druga sfalsyfikowania.

Zresztą jak chcesz :) to moja propozycja, bo jest dużo łatwiej...

Pozdrawiam,
KB
Awatar użytkownika
paulinaaa
**

Dzięki za propozycję literatury :)!
Czyli mam po prostu poczytać jakieś związane z tematem książki i na ich podstawie postawić jakąś hipotezę? To by było racjonalne :) Teraz "tylko" muszę się wziąć za czytanie czegoś, żeby ruszyć z pracą na przód...

Dzięki wielkie jeszcze raz!
FrancisBegbie

Tak będzie najlepiej ponieważ poprzez tą eksplorację tematu będziesz znała chociażby jedno stanowisko, któro np: właśnie przeczytasz :) Za pośrednictwem znajomości tego stanowiska już będziesz mogła (umiała) obrać kierunek jakiejś hipotezy.
Awatar użytkownika
paulinaaa
**

Dzięki :)

Jak bym miała jeszcze jakieś pytanie później, to napiszę, ale myślę, że powinnam sobie już poradzić:) Najgorzej jest zacząć ;)
FrancisBegbie

Powodzenia :))

jak coś to wchodź i pisz, chętnie pomogę o ile tylko będę w stanie.

Pozdrawiam,
KB
Awatar użytkownika
paulinaaa
**

Pomocy !?

Problem… mam taki trochę mało jasny plan JAK NALEŻY NAPISAĆ TĄ PRACĘ BADAWCZĄ. W związku z tym, chciałam się zapytać, czy wstęp jaki skleciłam jest dobry. Uważam, że nie jest zbyt poprawny, dlatego proszę o jakieś go przeanalizowanie, ewentualne wskazanie co mam jak zmienić;)

tytuł: Tradycja w życiu młodych obywateli Polski.
Podejście młodych Polaków do tradycji kulturowych własnego kraju.

wstęp: Tradycja w życiu współczesnych młodych ludzi. Czy młodzi nadal się z nią liczą i pragną ją kontynuować przekazując z pokolenia na pokolenie? Czy nadal jest szanowana i akceptowana przez coraz bardziej zmodernizowane i nastawione na rozwój społeczeństwo Polskie? Do tej pory nikt nie przeprowadził tego typu badań. Uzyskałam dostęp do kilku zbliżonych, jednak nie do końca odpowiadają one tematyce tego projektu, dlatego nie stosownym byłoby ich wykorzystanie. Wspomniany chwilę temu brak przeprowadzonych dociekań w obranym przeze mnie kierunku, rodzi potrzebę zrealizowania badań dotyczących zaprezentowanego powyżej tematu.
Najistotniejszym pojęciem dla całej przedstawionej tu pracy badawczej jest tradycja. Według Andrzeja Tarczyńskiego, autora książki poświęconej wyjaśnieniu tego problemu, za tradycję uznaje się „zjawiska powiązane z obecnością przeszłości w czasie teraźniejszym danej zbiorowości”; nadawanie szczególnego znaczenia obiektom materialnym i idealnym pochodzącym z przeszłości. Tenże uczony pisał również, że „tradycję przeżywa się jako członek zbiorowości, która sie do niej odwołuje”. Dokonuje się rekonstrukcji przeszłości przez daną grupę, w sposób mniej lub bardziej planowy. Wysiłki na rzecz ustalenia swej tożsamości, poprzez wyłowienie jej z, uznanych za ważne, wydarzeń i faktów z przeszłości. Zatem, mówiąc w skrócie, tradycja jest wytworem społeczeństwa o wspólnych korzeniach. Pochodzi z przeszłości, jest jej nieco zmodyfikowanym i wyselekcjonowanym odzwierciedleniem we współczesności.
Należy także wspomnieć konkretnie o tradycji narodowej. Jej przejawami są między innymi: upamiętnianie ważnych dla narodu chwil z przeszłości poprzez ustanawianie świąt, obchodów czy rocznic. Także, w sposób bardziej materialny, podkreślanie i pewnego rodzaju czczenie poprzez stawianie pomników, muzeów, renowację zamków, dworków i innych napiętnowanych przez historię obiektów. Do tradycji narodowej zaliczają się także przekazywane z pokolenia na pokolenie obrzędy, zwyczaje, style zachowania, postawy czy też wierzenia, ideologie i przekonania.
Jeśli chodzi o typowo polską tradycję, mamy tu przewagę elementów związanych z religią, chrześcijaństwem. Wiele przekazywanych z pokolenia na pokolenie aspektów wiąże się ze sferą sacrum, świętami i ich obchodami. Przedstawię tu pewien rys tradycji polskiej. Chcąc analizować jej współczesną kondycję, należy wiedzieć jak wygląda i co przedstawia.
Problem badawczy mojej pracy zawierałby się w pytaniu, czy młodzi Polacy pamiętają i powielają tradycje kulturowe własnego kraju? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć wśród społeczeństwa, obserwując jego zachowania i zdobywając jego opinie na dany temat. Zapytać można by było także o to, czy tradycja Polski jest ważną wartością w życiu współczesnych młodych obywateli naszego kraju? Samo podejście Polaków do tradycji jest bardzo zróżnicowane. Większość młodych nie przywiązuje do niej zbytniej uwagi, bardzo często zdarza się, że nieświadomie powoduje jej zatarcie i zapomnienie. Z tego względu, że Polska jest krajem o bardzo głębokich tradycjach religijnych, najczęściej powielanym jej elementem są największe i najważniejsze święta wymienione w kalendarzu liturgicznym. Ważną rolę odgrywają tu także tradycje regionalne – te jednak w głównej mierze są zachowywane przez starsze pokolenia.
Hipotezą, jaką mam zamiar postawić jest stwierdzenie, że młodzi Polacy wykazują negatywne podejście do tradycji kulturowych własnego kraju. Są nastawieni do niej z rezerwą, widzą w niej w większości przypadków formę zacofania i blokowania rozwoju. Idzie to w parze z przesuwaniem wartości tradycyjnych na dalsze plany życia, mniej istotne.
Zmienne hipotezy są dwie. Pierwsza z nich, zmienna zależna, to postawy młodych Polaków względem tradycji kraju, a druga, niezależna, to obecność tradycji w życiu młodych. Wartości jakie przyjmują te zmienne można określić jako, w pierwszym przypadku: postawa negatywna, neutralna i postawa pozytywna w stosunku do tradycji kulturowych Polski, druga natomiast: obecność lub brak tradycji kulturowej w życiu młodych populacji Polaków.
Aby móc przejść do badań, należy jeszcze wyjaśnić kluczowe dla mojej pracy pojęcia. Pierwszym z nich jest zbiorowość młodych Polaków. Pod określeniem tym rozumieć będę osoby będące w przedziale wiekowym między 16 a 26 rokiem życia. Pod uwagę brane mogą być także nieco młodsze i starsze osoby, jednak w przypadku tych młodszych, pojęcie tradycji nie jest jeszcze w pełni rozumiane oraz indywidualnie pojmowane. Jeśli chodzi o osoby w wieku powyżej 26 lat, są to ludzie w większości wychowywani w rodzinach, które o wiele silniej były związane z tradycją niż te obecne, co także przedkłada się na ich sposób pojmowania problemu tradycji.
Kolejnym ważnym pojęciem jest kultura polska - polskość, której wyrazy znajdujemy między innymi w tradycji. Składa się na nią wiele cech istotnych dla danego narodu, między innymi są to: wspólne terytorium, na którym społeczeństwo ma prawo do swobodnego przejawiania własnej kultury (państwo); obyczaje, będące spontanicznym tworem występującym w każdej zbiorowości, składające się z reguł automatyzujących i regulujących działania i zachowania członków; tradycje, język oficjalny kraju, obywatelstwo, symbolikę narodową (flaga, godło, krzyż), a także świadomość wspólnej przeszłości i tworzenia wspólnoty narodowej.
Najistotniejszym jednak pojęciem jest tradycja, omówiona już dokładniej na samym początku tej pracy. Pozwolę sobie jednak powtórzyć najważniejsze elementy. Zatem, tradycją nazywamy zjawiska powiązane z obecnością przeszłości w czasie teraźniejszym danej zbiorowości, nadawanie szczególnego znaczenia obiektom materialnym i idealnym pochodzącym z przeszłości. Tradycja jest wytworem społeczeństwa o wspólnych korzeniach. Pochodzi z przeszłości, jest jej nieco zmodyfikowanym i wyselekcjonowanym odzwierciedleniem.

PS. Gdyby była taka możliwość, to prosiłabym o kilka wskazówek jak to pisać..
Jozek

Post autor: Jozek »

Raperzy z Krakowa prze¿ywaj± strasznie to PJPII - karamba i Roman BOSSki (utwory jakie¶ maj± na YT). Tyle, ¿e nic z tym na d³u¿sz± metê wspólnego nie maj±. Zalatuje to wszystko hipokryzj± jak ka¿da rekigia - musdza grzeszyc by siê spowiadaæ.
ODPOWIEDZ