Współczesne społeczeństwo polskie - jaki temat magisterki?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamisek
**

Współczesne społeczeństwo polskie - jaki temat magisterki?

Post autor: kamisek »

Jako że pozostało mi niespełna 7miesięcy do obrony trzeba wziąć się wreszcie do pracy. Największy problem stanowi u mnie wybranie jakiegoś tematu - może macie jakieś ciekawe propozycje?
Myślałem nad tematem opisującym migracja mieszkańców z centrów miast/miast na przedmieścia/tereny wiejskie. Tyle ze trudno znaleźć literaturę w tym temacie.
Zatem prosze o jakieś propozycje, może ktoś z Was pisał coś z podobnego zakresu;)
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Moja propozycja:

Wpływ krakowskich dorożkarzy na politykę wodną krajów trzeciego świata.

Co prawda mało literatury, ale.. :)
Awatar użytkownika
kamisek
**

dzieki za rzeczowa pomoc, jeszcze podpowiedz w jaki sposób stwierdzić korelację w tym przypadku
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

No właśnie, to jest tak idiotyczny temat jak Twoje pytanie.

Nie jest Ci głupio?? 7 miesięcy do obrony magisterki a Ty człowieku tematu nie potrafisz sformułować? nawet za bardzo nie kumasz dziedziny...

Żenada...
socjopat

Post autor: socjopat »

Myślałem nad tematem opisującym migracja mieszkańców z centrów miast/miast na przedmieścia/tereny wiejskie. Tyle ze trudno znaleźć literaturę w tym temacie.
fajny temat, literatury się znajdzie tak z socjologii jak i demografii :wink: zależnie od kontekstu z zakresu socjologii miasta i ogólnie pojętego stylu życia i statusów, przede wszystkim doprecyzuj temat i określ kogo chcesz badać i w jaki sposób, najłatwiej będzie znaleźć jakieś nowo powstające osiedle na przedmieściach i spróbowąć zbadać jego mieszkańców pod kątem np: skąd się tu sprowadzili i jakie mięli powody by właśnie tam zamieszkać [preferowane osoby sprowadzające się z centrum] i tu zależność taka jak wiek, wykształcenie, zamożność, posiadanie dzieci w jakim wieku itd :wink:
Awatar użytkownika
kamisek
**

fajny temat, literatury się znajdzie tak z socjologii jak i demografii :wink: zależnie od kontekstu z zakresu socjologii miasta i ogólnie pojętego stylu życia i statusów, przede wszystkim doprecyzuj temat i określ kogo chcesz badać i w jaki sposób, najłatwiej będzie znaleźć jakieś nowo powstające osiedle na przedmieściach i spróbować zbadać jego mieszkańców pod kątem np: skąd się tu sprowadzili i jakie mięli powody by właśnie tam zamieszkać [preferowane osoby sprowadzające się z centrum] i tu zależność taka jak wiek, wykształcenie, zamożność, posiadanie dzieci w jakim wieku itd :wink:
dzięki za odpowiedź, w piątek rozmawiałem w promotorem i doszliśmy do podobnych wniosków, jestem teraz na etapie szukania ciekawych pozycji z socjologii miasta -moze jakies propozycje?
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

fajny temat, literatury się znajdzie tak z socjologii jak i demografii :wink: zależnie od kontekstu z zakresu socjologii miasta i ogólnie pojętego stylu życia i statusów, przede wszystkim doprecyzuj temat i określ kogo chcesz badać i w jaki sposób, najłatwiej będzie znaleźć jakieś nowo powstające osiedle na przedmieściach i spróbowąć zbadać jego mieszkańców pod kątem np: skąd się tu sprowadzili i jakie mięli powody by właśnie tam zamieszkać [preferowane osoby sprowadzające się z centrum] i tu zależność taka jak wiek, wykształcenie, zamożność, posiadanie dzieci w jakim wieku itd :wink:
Dokładnie taki przypadek znam ze swojej rodziny (chodzi o moją siostrę). Ze ścisłego centrum przeniosła się na tereny podmiejskie, jeszcze należące do Warszawy, ale znacznie oddalone od centrum. Główny powód? Powiększenie rodziny: w centrum mieszkała razem z mężem i córeczką, obecnie są dwie dziewczynki. Poza tym wpływ na to miały: zmiana pracy przez jej męża, cena mieszkania, podjęcie przez nią nowej pracy, wynajęcie mieszkania w centrum lokatorom, wreszcie dzieci poszły do przedszkola/żłobka (kto zna Warszawę, wie, jak ciężko znaleźć miejsce w przedszkolu/żłobku szczególnie w centrum). Jeśli potrzeba więcej informacji to przez PW, nie chciałabym więcej mówić o życiu prywatnym mojej rodziny na forum...
Awatar użytkownika
kamisek
**

koziolek pisze:
Dokładnie taki przypadek znam ze swojej rodziny (chodzi o moją siostrę). Ze ścisłego centrum przeniosła się na tereny podmiejskie, jeszcze należące do Warszawy, ale znacznie oddalone od centrum. Główny powód? Powiększenie rodziny: w centrum mieszkała razem z mężem i córeczką, obecnie są dwie dziewczynki. Poza tym wpływ na to miały: zmiana pracy przez jej męża, cena mieszkania, podjęcie przez nią nowej pracy, wynajęcie mieszkania w centrum lokatorom, wreszcie dzieci poszły do przedszkola/żłobka (kto zna Warszawę, wie, jak ciężko znaleźć miejsce w przedszkolu/żłobku szczególnie w centrum). Jeśli potrzeba więcej informacji to przez PW, nie chciałabym więcej mówić o życiu prywatnym mojej rodziny na forum...

dzieki, gdy będę na etapie robienia badań zgadamy sie i wyślę ankietę, osobiście też mam podobna sytuację z przeprowadzką na przedmieścia dlatego też postanowiłem zająć sie takim tematem gdyż moge odrazu badać nowych sąsiadów;P
ODPOWIEDZ