Reklama w przestrzeni publicznej miasta.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aqusia
*

Reklama w przestrzeni publicznej miasta.

Post autor: aqusia »

Witam!

Jestem na etapie wybierania sobie tematu pracy magisterskiej z socjologii i mocno zastanawiam się nad czymś w rodzaju, np.: "Reklama w przestrzeni publicznej miasta"

Nie wiem tylko czy podołam. Mój promotor pewnie skutecznie mnie do tego zniechęci, ale myślę, że chciałabym spróbować, tylko chciałabym najpierw zasięgnąć Waszych opinii.

Nie wiem za bardzo jaki miałby być plan tej pracy. Na pewno musiałabym zawrzeć w niej zagadnienia typu: rodzaje reklam zewnętrznych, miejsce reklam, jakość i czytelność przekazu, reklama jako nośnik informacji, wpływ reklamy na tożsamość miejską (powiązanie tego z postrzeganiem np rynków), regulacje prawne i ich przestrzeganie (wiem, że ma się coś zmienić odnośnie reklamy wielkoformatowej), wpływ reklam na architekturę, reklama jako element architektury, trochę pod kątem zawłaszczania i komercjalizacji przestrzeni miejskiej, reklama jako visual pollution itp.

Jako, że jest to praca z socjologii potrzebna mi jest metoda, na pewno będzie tutaj obserwacja i analiza materiału. Myślałam nad ankietą, ale kogo miałabym ankietować i z jakimi pytaniami?
Może więc wywiad swobodny, jakie zdanie przypadkowi ludzi mają na ten temat (łapanka w centrum) czy też może jakie zdanie mają na ten temat "specjaliści", ludzi związani z reklamą itp.

Czekam na porady, odradzanie, opinie :)
Z góry ogromne dzięki :)
ODPOWIEDZ