Pomoc w projekcie na seminarium badawcze

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szypi
**

Pomoc w projekcie na seminarium badawcze

Post autor: Szypi »

Witam Was wszystkich:)

Potrzebuje pomocy w wyselekcjonowaniu najsensowniejszej literatury do teoretycznego opracowania badań na temat "Postawy studentów wobec życia na wsi i w mieście" w ramach seminarium badawczego. Znalazłam bardzo dużo książek na ten temat, aczkolwiek wcześniej nie miałam okazji się jeszcze spotkać z takimi zagadnieniami, więc za bardzo nie wiem, które z lektur na prawdę mi się przydadzą jeśli chodzi o ten temat.
Niestety musiałam zrezygnować z pierwszego tematu "Rola fotografii w życiu młodego człowieka" bo brak na ten temat sensownych teoretycznych opracowań z perspektywy socjologicznej, a taki mam wymóg...pięć pozycji książkowych plus publicystyka, czy inne badania na podobne tematy.

Zatem jeśli ktoś może polecić jakąś konkretną książkę, która na pewno będzie ok w temacie "Postawy studentów wobec życia na wsi i w mieście" będę bardzo wdzięczna. Pomijam oczywiście standardowe podręczniki socjologiczne, bo to już mam, ale raczej chciałabym żeby ktoś mi polecił coś konkretnie traktującego o życiu na wsi/w mieście, może się akurat pokryje z tym co mam na liście.
Awatar użytkownika
karolina4130
**

Post autor: karolina4130 »

Proponuję przeszukiwać różne biblioteki uczelniane (OPAC) i wybrać to co cię zainteresuje, wpisać zagadnienia do neta i zerknąć co wyskoczy. Literatura wyklaruje się "w praniu" zresztą i tak służy tylko do określenia pojęć a nie tworzenia całej pracy, chyba że opierasz się głównie na książkach - ale czy to wtedy socjologia? :). Mam nadzieję, że nawet jeśli nie pomogłam to coś podpowiedziałam. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Szypi
**

Post autor: Szypi »

Dzieki za odpowiedz.

Tak sie jeszcze zastanwiam nad tym, czy nie lepiej byloby zbadac roznice miedzy postrzeganiem wsi przez pokolenie studentów i ich rodziców, niż porównywac miasto i wies. Wyglada mi to na zbyt szerokie zagadnienie, a to ma byc tylko praca seminaryjna. No i chyba byłoby to łatwiejsze.

Jak myslicie?
ODPOWIEDZ