Już pażdziernik a ja ciągle nie...

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomoo
**

Już pażdziernik a ja ciągle nie...

Post autor: tomoo »

Mam problem jestem na samym początku pisania pracy licencjackiej. Wybrałem już temat; narkomani jako problem społeczny w liceum.
Zastanawiam się nad wyborem teorii która by pasowała do tematu
niestety nic mi nie przychodzi do głowy. Do tego nie wiem też jakie książki wybrać do bibliografii :-( PROSZĘ O POMOC........... z góry dzięki :)
Ostatnio zmieniony pt paź 16, 2009 8:01 pm przez tomoo, łącznie zmieniany 2 razy.
socjopat

Post autor: socjopat »

rozłóż temat na czynniki pierwsze i piszemy :cool:

przykładowo:

1. Uzależnienia
a) definicje
b) podział (przykładowo alkoholizm, narkomania)
c) ewentualnie metody leczenia
2. Wpływ zarzywania narkotyków na życie człowieka
a) wpływ na zdrowie (w tym ryzyko HIV)
b) wpływ na środowisko (np. przestępczość itp.)
3. Licealiści jako osoby podatne na uzależnienia (niewiem ogólnie o wieku rozwojowym uczniów w wieku licealnym, czas buntu, szukania wzorów itd)
4. Narkomania jako styl życia licealistów
a) moda (w tym modne ostatnio sklepy dla kolekcjonerów)
b) subkultury itp.
4. Problemy społeczne spowodowane zarzywaniem narkotyków
aa tu już masz pełne pole do popisu (warto napisać przede wszystkim o kosztach społecznych, kosztach leczenia, małej ilości ośrodków leczenia uzaleznień, o zachwianiu czy też zerwaniu więzi rodzinnych, o wspomnianym prowadzeniu do przestępczości - sorry ale mało wiem o uzaleznieniach jakoś nie interesowałem się dotąd tym problemem - w każdej bibliotece jest dużo książek poświęconych uzależnieniom - powodzenia :wink:
Awatar użytkownika
tomoo
**

Post autor: tomoo »

Dzięki Tomku na pewno skorzystam z twoich rad, masz absolutną racje w tej tematyce książek jest wiele, ale może ktoś z was zna jakieś szczególnie dobre pozycje...
ODPOWIEDZ