Wybór tematu do pracy licencjackiej.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
srostkow
**

Wybór tematu do pracy licencjackiej.

Post autor: srostkow »

Witam,
przyszedł czas na rozpoczęcie pisania pracy licencjackiej i nastała "czarna dziura" w głowie. Mój promotor zajmuje się tematyką obozów koncentracyjnych podczas IIWŚ i tematyką obozów pracy poza granicami naszego kraju. Ja osobiście bardzo lubię tematykę związaną z obozem koncentracyjnym w Oświęcimiu (być może dlatego, że mój wujek przeżył Oświęcim) ale lubię też tematy związane z wpływem autorytetów rodziny na rozwój młodzieży bądź też brakiem tych autorytetów, ciekawy jest też chyba temat mobbingu.
Moja prośba polega na tym, że chciałabym abyście wyrazili swoją opinię, który z tych tematów można wybrać na licencjat, aby z nim nie "popłynąć" a jeśli wybrałabym temetykę Oświęcimia to czy nie będzie to zbyt obszerny temat do napisania (chciałam się skupić na wpływie na psychikę ludzi pracujących w sonderkommando).

Z góry dziękuję Wszystkim za wypowiedź.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Hmm...

Może "Postawy współczesnej młodzieży do zjawiska Obozu Koncentracyjnego w Oświęcimiu"?

I możesz to zbadać w kontekście właśnie wpływu rodziny na kształtowanie się tychże postaw. Zbadać czy rodzina miała styczność z w/w zjawiskiem, jak wygląda postawa wobec tego zjawiska w takich rodzinach i innych rodzinach (bez doświadczenia). Sprawdź czy autorytet rodziny jest silniejszy od mediów w kształtowaniu tychże postaw itd.

Może wyjść ciekawa praca. (IMO)

PS: Z drugiej strony oceń sytuacje: czy chce Ci się pracować (w związku z pracą lic. czy też chcesz to po prostu napisać, oddać i obronić się?). Jeżeli nie to po prostu znajdź coś przyjemniejszego (pod względem powszechności tematycznej).
Awatar użytkownika
srostkow
**

FrancisBegbie - dziękuję za cenne podpowiedzi.
Pracę chciałabym napisać jak najlepiej ale nie wiem, na ile czas mi pozwoli bo oprócz studiowania pracuję od rana do wieczora a poza tym mam jeszcze "na głowie" nastoletnią córkę i drugoklasistkę "do obsługi" ;) więc być może byłoby rozsądniej wybrać mniej pracochłonny wariant... sama nie wiem...
Niemniej jednak dziękuję Ci bardzo za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Nie no spoko, od tego tutaj jestem :)

Jeżeli chcesz prościej to może po prostu pisz o "Kondycja rodziny w roli autoryteru współczesnej młodzieży". Temat rzeka, dużo publikacji (raportów) więc możesz napisać pracę na zasadzie danych zastanych (o wiele szybciej i prościej).

Pozdrawiam,
awariant

Post autor: awariant »

forum jako składnik lepiko twórczy na czarna dziurę hehe :arrow:

ja bym pisał o kształtowaniu sie postawy pod względem zmiany statusu społecznego ciekawe jak z dyrektora stajemy sie niewolnikiem dajmy na to ale wszystko jest do twojej dyspozycji cos trzeba wybrac:)
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Awatar użytkownika
srostkow
**

Bardzo, bardzo serdecznie Wam dziękuję za podpowiedzi bo dzięki nim mogę zacząć coś "rysować";) :lol:

Pozdrawiam
awariant

Post autor: awariant »

rysuj rysuj a ja chce tu za jakiś czas szkic co się wyrysowało :cool:

see you :arrow:
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
mac77

Post autor: mac77 »

Może coś o relatywizmie obozów...temat ostatnio bardzo popularny, a i skala zaczyna mieć coraz szerszy wymiar, no i łatwiej Ci będzie.
masz brachu samozaparcie!
Awatar użytkownika
srostkow
**

Po prostu lubię tę tematykę a poza tym mój wujek przeżył Oświęcim więc ten temat jest mi dość bliski.

Dzięki za sugestie :)
Pozdr.
ODPOWIEDZ