PS. Obronę mam we wrześniu i strasznie się boję, szczególnie, że nie rozumiem mojego tematu za bardzo
Socjologia powieści
Moderator: FrancisBegbie
Socjologia powieści
Hej, jestem na forum pierwszy raz i mam pytanie odnośnie tematu mojej pracy licencjackiej. Moim zadaniem jest analiza socjologiczna światów społecznych w Ferdydurke Gombrowicza. Jak mniemam o analizę treści chodzi... mój problem polega na tym, że nie wiem co mam liczyć... Załóżmy, że policzę postaci i określę zachodzące między nimi interakcje, ale nie wiem jak to się ma do światów społecznych...bardzo się motam w tym temacie... Confused Właściwie to wiem tylko tyle, że można go zaliczyć do socjologii literatury. Dzięki za wszelkie wskazówki Laughing Pozdrawiam Very Happy
PS. Obronę mam we wrześniu i strasznie się boję, szczególnie, że nie rozumiem mojego tematu za bardzo
Co do postaci to oczywiście pobaw się narzędziami socjometrycznymi, stwórz sieć itp. Musisz po prostu wyłowić kto jest kim, że Miętus to jest np. szara eminencja, gwiazda socjometryczna itp (nie pamiętam już dobrze tej lektury). Czyli marsz do biblioteki i literatura o socjometrii, jej metodach, terminach, wzorach i jechane.
Co do analizy treści to właśnie dzięki niej dowiesz się kto jakie żywił uczucia do kogo (co pozwoli ci zbudować diagram socjometryczny), zanalizuj dialogi poszczególnych postaci do innych, użyj wzoru. Oczywiście najpierw musisz to zakodować, wybrać jednostkę miary.
Tu masz trochę literatury.
Aha i jeszcze jedno:
PUPA W TROKI! Do września uda ci się tylko wtedy jak siądziesz już dziś, analiza treści to baaaaardzo pracochłonne zadanie.
Co do analizy treści to właśnie dzięki niej dowiesz się kto jakie żywił uczucia do kogo (co pozwoli ci zbudować diagram socjometryczny), zanalizuj dialogi poszczególnych postaci do innych, użyj wzoru. Oczywiście najpierw musisz to zakodować, wybrać jednostkę miary.
Tu masz trochę literatury.
Aha i jeszcze jedno:
PUPA W TROKI! Do września uda ci się tylko wtedy jak siądziesz już dziś, analiza treści to baaaaardzo pracochłonne zadanie.