Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Witam.
Trafiłam tu kiedyś przypadkiem i widzę, że mogłabym tu uzyskać fachową pomoc . Bardzo proszę o pomoc w sformułowaniu tematu pracy. Chciałabym pisać o wolontariacie, pracy charytatywnej... ale nie potrafię wymyślić jakiegoś ciekawego tematu związanego z tymi zagadnieniami .
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki
Prace socjologiczne zazwyczaj są oparte na takich zjawiskach jak interakcje:) możesz przez to rozumieć i badać np. stosunki miedzy "czymś" a "czymś" albo opinie "Kogoś" o "Kimś" albo oddziaływanie jakiegoś zjawiska na "coś" to jest w takim telegraficznym skrócie a co do tematu to proponuje:
Co Kieruje współczesna młodzież do włączania się w struktury wolontariatu.
oczywiści temat do głębszej obróbki można go oszlifować jak diament :p
Z niego możesz bez problemu znaleźć gr. docelową określając wiek młodzieży która zawsze jest w szkole i chętnie wypełnia ankiety na zajęciach da też się wyprowadzić parę hipotez Pozdrawiam i do zobaczenia
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Niestety tego tematu chyba nie oszlifuje .
Bo czy grupą badawczą mogłaby być młodzież która nie uczestniczy w wolontariacie? Raczej nie . A ciężko będzie mi znaleźć ponad 100 młodych osób związanych z taką działalnością ...
Chyba muszę znaleźć jakieś inne pole do popisu :/, a nie mam kompletnie pomysłu na temat swojej pracy mgr
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
no to jak cos wpadnie do głowy to pisz to oszlifujemy ten diament hehe
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Nie doczytałem albo nie ma. Jaka to ma być praca? lic. mgr?
Jeżeli lic. to się określ bardzo konkretnie w zależności co chcesz badać?
np: badanie postaw członków organizacji X w stosunku do tego czym się zajmują np: Postawy członkowie Green Peace'u w Krakowie na temat energii atomowej.