Może ktoś pisał na podobny temat i mógłby mnie jakoś nakierować, bądź też służył jakimiś książkami na ten temat?
Licencjat - Płeć kulturowa
Moderator: FrancisBegbie
Licencjat - Płeć kulturowa
Jak w temacie - chciałabym pisać na temat płci kulturowej, ale w sumie nie wiem co w pracy umieścić, bo większość moich pomysłów jest odrzucanych, że niby to bardziej do magisterskiej pracy, niż do licencjata.
Może ktoś pisał na podobny temat i mógłby mnie jakoś nakierować, bądź też służył jakimiś książkami na ten temat?
)
- WielkiMason
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uwik%C5%82 ... %82e%C4%87 to Powinno Ci pomóc, tak jak wszystko, co ma "Gender" w nazwie.
-
FrancisBegbie
Prosta droga - jeżeli to ma nie być coś wzniosłego. Napisz o Dżender, ale w odwróconej koncepcji. Skoro są pewne różnice, albo ich nie ma, jeżeli mówimy o płci jako czynniku warunkującym i albo piszesz o braku różnic, albo wybierasz opcję drugą - o występowalności tejże, to napisz o np. dyskryminacji mężczyzn pod jakimś aspektem (w stosunku do kobiet się wie). Może nawet praca: sklepy odzieżowe, obsługa klienta, prostytucja etc.
Możesz też pisać coś na bazie np. feminizmu (proponuję). Dekonstruktywistyczny, w którym nawet płeć biologiczna (sex) jest wytworem kulturowym/społecznym (i możesz coś nawiązać do tego, obalić bądź potwierdzić). Nie mniej jednak, ta druga opcja raczej na pracę teoretyczną.
Jeżeli chcesz jeszcze, to gdzieś widziałem badania (bodajże CBOSu), gdzie kobiety w swych odpowiedziach nie postulowały raczej, albo inaczej nie robiły, bądź nie chciały robić nic by zmienić tą sytuację jaka jest (a jaka ona jest, to też należy opisać i tutaj możesz też użyć trochę inwencji).
A już ostateczną podpowiedzią jest: poczytać, a coś się nasunie na pewno...
Możesz też pisać coś na bazie np. feminizmu (proponuję). Dekonstruktywistyczny, w którym nawet płeć biologiczna (sex) jest wytworem kulturowym/społecznym (i możesz coś nawiązać do tego, obalić bądź potwierdzić). Nie mniej jednak, ta druga opcja raczej na pracę teoretyczną.
Jeżeli chcesz jeszcze, to gdzieś widziałem badania (bodajże CBOSu), gdzie kobiety w swych odpowiedziach nie postulowały raczej, albo inaczej nie robiły, bądź nie chciały robić nic by zmienić tą sytuację jaka jest (a jaka ona jest, to też należy opisać i tutaj możesz też użyć trochę inwencji).
A już ostateczną podpowiedzią jest: poczytać, a coś się nasunie na pewno...
- WielkiMason