SPSS 17 czyli PASW 17

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malec

SPSS 17 czyli PASW 17

Post autor: malec »

Witam, jak pewnie wiekszosc z was zauwazyla Spss, od najnowszej wersji (dokladnie spatchowanej juz 17.0.2) zmienil nazwe na PASW Statistics (predictive analytics software). Ja juz od jakiegos czasu korzystam. Z ciekawych zmian jakie zaboserwowalem to wyszukiwarka (tzn, dzial ctrl+f) oraz to ze w oknie gdzie mamy zmienne mozemy odrazu zmienic widok z etykiet zmiennych na nazwy zmiennych. Generalnie przeskoczylem z wersji 14 na 17 wiec pewnie zmiany o ktorych mowie juz sie pojawily w wersjach 15 i 16. Ponizej zamieszczam link do wersji PASWStatistics 17.0.2. Jest to wersja multijezykowa, potrzebny klucz do aktywacji, wiec mail albo spacer do dzialu IT wymagany.

Podrawiam
Marcin
http://esd2.spss.com/u/Patch/PASWStats1 ... sPatch.exe
Jose

Post autor: Jose »

Witam!

hmmmm.. ostatni spss na jakim dzia³a³am pracowa³ w systemie DOS i nie dajê rady ju¿ go uruchomiæ. A tu siê okaza³o ¿e muszê wrzuciæ kilka danych w celu obliczeñ.
St±d moje pytanie: czy ¶ci±gaj±c za³±czon± przez Ciebie wersjê spss, posiadaj±c tajemny "klucz" mog³abym dokonaæ paru obliczeñ bez konieczno¶ci zakupu programu ?

je¿eli tak to proszê nakieruj mnie gdzie owy klucz mo¿na zdobyæ, lub - o ile dobrze rozumiem ¿e jeste¶ w jego posiadaniu - pode¶lij mi proszê na maila ;)

mam nie wspominaæ ¿e oczywi¶cie sprawa na WCZORAJ ? :)

bêdê bardzo wdziêczna :)

Pozdrawiam Jose z Poznania
Awatar użytkownika
malec

Witam, z spss mozesz przez 15 albo 30 dni korzystac w wersji trial, tzn nie jest ograniczony, ale po tym czasie przestanie dzialac, klucz mozesz dostac na uczelni.
Jose

Dziêki za info. Mam wersjê testow± ¶ci±gniêt± tyle ¿e studia koñczy³am 5 lat temu a na podyplomówce któr± w³a¶nie koñczê nie ma mo¿liwo¶ci otrzymania klucza. Wiêc muszê liczyæ na jakie¶ dobre dusze :cool: , które by mi pomog³y. Tym bardziej ¿e chyba nie jestem w stanie "rêcznie" policzyæ tego co powinnam...

pora¿ka ca³kowita...

mam wiêc nadziejê ¿e kto¶ z Was mi pomo¿e... albo wska¿e jak±¶ alternatywê.

Pozdrawiam, Jose
vandererst

Post autor: vandererst »

Mogê Ci to policzyæ we wtorek po po³udniu jak ju¿ wrócê z urlopu. Wcze¶niej nie mam dostêpu do SPSS - a, a specjalnie nie bêdê jecha³.

Pozdrawiam,
Michael
Awatar użytkownika
malec

3 wyjscia z sytuacji zatem :)

1. jak vandererst mówi, że policzy to skorzystac
2. policzyc w exelu - elxel liczy chyba wszystko
3. torenty tez sa :)

jest jescze opcja 4 ale bardzo droga, bo to zakup licencji od spss polska.

Pozdrawiam :)
Jose

vandererst - bêdê BARRRDZO wdziêczna i oczywi¶cie skorzystam :) je¿eli tylko znajdziesz chwilkê. Je¿eli pozwolisz, wy¶lê Ci na prv wiêcej info. Je¿eli zmienia Ci siê plany i nie dasz rady - oczywi¶cie zrozumiem.

malec - skorzystam z pkt 1. Pozosta³e 2 te¿ bra³am pod uwagê ale na co dzieñ zajmujê siê pomaganiem ludziom w trudnych sytuacjach, wiêc kompy, a tym bardziej matematyka i statystyka nie s± moj± mocn± stron± (delikatnie rzecz ujmuj±c ;) ), 4 odpada. Ale i tak dziêki za porady i w ogóle zainteresowanie :)
ODPOWIEDZ