poprzediczki comte

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania_w
*

poprzediczki comte

Post autor: ania_w »

ja mam pytanie apropo kobiet ktore juz przed panem comtepostulowaly wprowadzenie socjologi do kanonu nauk. jak narazie znalazlam jedynie Harriet Martineau bylabym wdzieczna jakby ktos mi napisal nazwiska pozostalych bo pdobnno bylo ich wiecej;)
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Wejdź w swój temat, popraw wszystkie błędy, łącznie z tymi w tytule, to pogadamy. Poprzedniczki bez wątpienia były, wedle mojej teorii, że facet nie potrafi powiedzieć niczego, o czym by wcześniej nie mówiła kobieta :wink:
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
awariant

Post autor: awariant »

zawiało mi tu feminizmem :???: nic nieprzychudzi mi do głowy i ciężko jest pisać taka propagandę przeciwko Comtowi
Xylomena
Kontakt:

:lol: To niekoniecznie feminizm. Polityka globalna upowszechnia paradygmat o patologiczności cywilizacji patriarchalnej (jedyna nam znana cywilizacja, a więc trochę jak podcinanie gałęzi na której się siedzi lub ruch w ciemno) i to w jej ramach rozwija się nowy kierunek studiów - Gender studies. Funkcjonuje dosyć prężnie w świecie, a w Polsce na kilku uniwersytetach. Można go uznać za odłam socjologii, co do zakresu badań, chociaż samą genezę wyprowadza się w istocie z ruchów feministycznych i badań nad tożsamością płci np. słynna "Płeć mózgu".
Być może w praktyce doprowadzi to do zrealizowania się scenariusza "Seksmisjii" (patologii w druga stronę, nie zobrazowanej nigdzie w świecie tak dobrze jak w Polsce, dzięki Machulskiemu :grin: ), ale samo badanie - czy palma pierwszeństwa nie omija kobiet w wielu dziedzinach życia, w tym nauki, z powodu zwykłego ignorowania - nie jest całkiem bez sensu.
Jeżeli coś im się należy po sprawiedliwości, to niech tak będzie.
Spróbujmy poszukać koleżance, czy jakieś kobiety nie postulowały o wyodrębnienie socjologii z nauk (podniesienia do rangi nauki).
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Ale scenariusz z "Seksmisji" już się realizuje. Co prawda na razie tylko w Ameryce Południowej i wśród mrówek, ale zawsze pierwszy krok został uczyniony. :wink:
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Xylomena
Kontakt:

Jak już mówisz "a", to rozwiń te "mrówki", "orły", "brzydkie kaczątka" i inne kuropatwy... (przyznam, że osobiście pojechałam po kwalifikacji TNS OBOP w swoje pracy badawczej :wink: , bo nijak mi się nie przydała do definiowania wizerunku kobiety). A przynajmniej, dlaczego akurat "mrówki" są takie skuteczne w przemeblowywaniu świata na kobieca modłę?
ODPOWIEDZ