rozwój lokalny

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
awariant

rozwój lokalny

Post autor: awariant »

witam mam mały problem potrzebuje książkowe definicje rozwoju lokalnego możne ktos pomoże nie koniecznie gotowce moga byc przykładowe lektury z gory dzieki pozdrawiam
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

ISP wydało kilka pozycji autorstwa lub pod redakcją pana Tomasza Kaźmierczaka. Możesz zacząć od tego.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
awariant

przeszperałem podana pozycje jednak nie znalazłem ogólnego zdefiniowania rozwoju lokalnego do którego np mógłbym się odnosić w swojej pracy
EnOKa

Post autor: EnOKa »

Znalazłem coś takiego:

Parysek J.J., Podstawy gospodarki lokalnej, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 1997

Kłodziński M., Siekierski Cz., Strategia rozwoju gmin podstawą tworzenia programu regionalnego i lokalnego, w: Strategia rozwoju gmin wiejskich, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1997

Bartkowski J., Socjologiczna infrastruktura regionalizmu w Polsce, w: Regionalne i lokalne uwarunkowania i czynniki restrukturyzacji gospodarki Polski, AE, Kraków1997

Jabłoński Z., Potoczek A., Ekologiczne, prawne i organizacyjne uwarunkowania rozwoju zrównoważonego w skali lokalnej, w: Polityka rozwoju regionalnego i lokalnego w okresie transformacji systemowej, Wydawnictwo UMK, Toruń 1995

Malinowska E., Społeczność lokalna – jej tradycje i współczesność, w: Zbiorowości terytorialne i więzi społeczne, Łódź 1995

Może uda ci się w tym coś znaleźć?!
awariant

Dziekować o to własnie chodziło dobry materiał
awariant

jak by ktos pisał o RL to przykładowa bibliografia ja z niej korzystałem znalazłem na jedny portalu który zajmuje sie pisaniem prac magisterskich :)

1. Bartkowski J., Socjologiczna infrastruktura regionalizmu w Polsce, w: Regionalne i lokalne uwarunkowania i czynniki restrukturyzacji gospodarki Polski, AE, Kraków1997.
2. Bartkowski J., Socjologiczna infrastruktura regionalizmu w Polsce, w: Regionalne i lokalne uwarunkowania i czynniki restrukturyzacji gospodarki Polski, AE, Kraków 1996.
3. Borzyszkowski J., Kulturowe i etniczne aspekty polityki regionalnej, w: Regionalne i lokalne uwarunkowania i czynniki restrukturyzacji gospodarki Polski, AE, Kraków 1996.
4. Cybulski L., Edukacja a konkurencyjność regionów, w: Konkurencyjność regionów, praca zbiorowa pod red. M. Klamut, AE, Wrocław 1999.
5. Czudec A., Rola samorządu terytorialnego w kreowaniu i realizacji regionalnych programów rozwoju, Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego, Rzeszów 1995.
6. Gęsicka G., Partnerstwo w rozwoju lokalnym, PIL, Katowice 1996.
7. Górny K., Antropologiczno-socjologiczne studium społeczności lokalnych w okresie transformacji. Przypadek Włodawy, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 2003.
8. Hrynkiewicz J., Społeczne zasoby w rozwoju regionalnym, w: Regionalne i lokalne uwarunkowania i czynniki restukturyzacji gospodarki Polski, AE, Kraków 1996.
9. Jabłoński Z., Potoczek A., Ekologiczne, prawne i organizacyjne uwarunkowania rozwoju zrównoważonego w skali lokalnej, w: Polityka rozwoju regionalnego i lokalnego w okresie transformacji systemowej, Wydawnictwo UMK, Toruń 1995.
10. Kłodziński M., Siekierski Cz., Strategia rozwoju gmin podstawą tworzenia programu regionalnego i lokalnego, w: Strategia rozwoju gmin wiejskich, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1997.
11. Kramarz M., Topiński P., Strategia rozwoju gmin wiejskich, FAPA, Warszawa 1997.
12. Malinowska E., Społeczność lokalna – jej tradycje i współczesność, w: Zbiorowości terytorialne i więzi społeczne, Łódź 1995.
13. Markowski D., O warunkach i czynnikach rozwoju środowiska lokalnego, w: Szanse i bariery rozwoju gminy, Regionalne Towarzystwo Rolno-Przemysłowe „Dolina Strugu” w Tyczynie, Tyczyn 1997.
14. Merton R.K., Teoria socjologiczna i struktura społeczna, PWN, Warszawa 2002.
15. Parysek J.J., Podstawy gospodarki lokalnej, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 1997.
16. Rakowski W. (red.), Warunki życia wybranych społeczności lokalnych na początku XXI wieku, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2003.
17. Trelewicz M., Różnorodność warszawskiej Białołęki, Promotor, Warszawa 2003.
18. Tuszyńska L., Edukacja środowiskowa społeczności lokalnych w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2006.
ODPOWIEDZ