różnica między doborem kwotowym, a losowym
Moderator: FrancisBegbie
różnica między doborem kwotowym, a losowym
nie mogę pojąć o co chodzi między doborem probalistycznym losowym, a nieprobalistycznym kwotowym. W jednym i drugim przypadku dobiera się przecież losowo reprezentatywną grupę pod wzaględem płci, wykształcenia, wieku, etc... Na czym więc polega różnica?
pytanie drugie: mamy próbę 1000 osób, a populację w której jest 90000 kobiet do 15 lat, 245000 kobiet do 30 lat, 450000 kobiet do 50 lat, i 90000 kobiet powyzej 50 lat. Dobieramy teraz procentowo ile jest kobiet, i na tej podstawie tworzymy naszą próbę 1000 osób. To będzie metoda probalistyczna czy nieprobalistyczna? Kwotowa czy losowa?
Wyjaśnijcie mi to proszę
pytanie drugie: mamy próbę 1000 osób, a populację w której jest 90000 kobiet do 15 lat, 245000 kobiet do 30 lat, 450000 kobiet do 50 lat, i 90000 kobiet powyzej 50 lat. Dobieramy teraz procentowo ile jest kobiet, i na tej podstawie tworzymy naszą próbę 1000 osób. To będzie metoda probalistyczna czy nieprobalistyczna? Kwotowa czy losowa?
Wyjaśnijcie mi to proszę
Internet prawdę Ci powie: http://www.tns-global.pl/przewodnik/proby
Co do pytania drugiego to jest kwota, wynika to wprost z definicji próby kwotowej.
Pozdrawiam.
Co do pytania drugiego to jest kwota, wynika to wprost z definicji próby kwotowej.
Pozdrawiam.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Moderator - pomyślał Stirlitz.