Prosze o pomoc/ Praca semestralna, zaliczeniowa/ 2 rok

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoteatoroom
**

Prosze o pomoc/ Praca semestralna, zaliczeniowa/ 2 rok

Post autor: twoteatoroom »

Witam wszystkich

Zwracam sie z goraca prosba o pomoc w "dopieszczeniu" pracy semestralnej z metod badan socjologicznych. Plan badawczy jako taki juz mam i pytania do kwestionariusza ankiety rowniez, ale mam wrazenie ze sie to kupy ledwo trzyma.

Temat to "Sposoby spotrzegania zjawiska bezdomnosci"
Hipoteza - bardzo robocza - Wydaje się ze ludzie postrzegaja zjawisko bezdomnosci jak i osoby bezdomne stereotypowo- przypisujac im przyczyny ich bezdomnosci i również etykietyzujac bezdomnych jako alkocholikow, przestepcow, bez rodziny i nieuczciwych.

- badac zamierzam studentow mojej uczelni - kwestionariusz ankiety przez internet

Problem przede wszystkim mam ze zrozumieniem operacjonalizacji(wskaznikow ) i zmiennych i przedstawienie tego w planie badawczym.
Zalozylem ze zmienne to Stereotyp i zjawisko bezdomnosci - nie wiem tylko o co chodzi, ktora zalezna i niezalzna - zaznaczam ze naprawde niewiele wiem.

Deadline projektu mam do 18sty. no i do tego sprawdzian, 31 zagadnien :) ale to Gruszczyński i chyba Sołoma wiec damy rade.

Jezeli ktos jest zainteresowany rzucic okiem na ten "projekt" to prosze o maila i go przesle.

pozdrawiam
Michał
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

ritterconrad@gmail.com

Zapraszam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
twoteatoroom
**

zmienne itd.

Post autor: twoteatoroom »

prosze o sugestie i rady czy w dobra strone zmierzam z tymi zmiennymi i wskaznikami

Zmienne
a) zmienna zależna:
- (stereotypowe)Spostrzeganie zjawiska bezdomnosci i osob bezdomnych

b) zmienne niezależne:
- opis(przez respondentow) przyczyn zjawiska bezdomnosci
- opis respondentow cech osoby bezdomnej

Wskazniki(operacjonalizacja) – (stereotypu?)

- wskazanie osob bezdomnych jako odpowiedzialnych za swoja bezdomnosc
- wskazanie negatywnych cech osoby bezdomnej
Awatar użytkownika
miyo89
**

Post autor: miyo89 »

Mam podobny temat ;p
podajcie jakies wskazowki ; p
ODPOWIEDZ