praca licencjacka...

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hana
**

praca licencjacka...

Post autor: Hana »

witam! mam zamiar pisać pracę licencjacką związaną z funkcjami religii w szkole ponadgimnazjalnej (konkretnie liceum). jak na razie jestem bardzo zdezorientowana i nie wiem jak się zabrać do pisania :???: może ktoś mi poleci jakąś literaturę?pomysł?cokolwiek...
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Jak napiszę, że nikt Ci nie poleci, to zaraz Ritter się odezwie, że jednak coś wie na temat takiego badania. On zawsze musi mnie zbijać z pantałyku...
Ja na Twoim miejscu weszłabym w podręczniki religii na tym etapie nauki i zanalizowała. Może nawet podbiorę Ci pomysł, bo jeszcze zupełnie nie wiem o czym pisać. A Ty piszesz od ubiegłego roku, czy już w tym miałaś jakieś zajęcia, gdzie z mety zaczęto od tematów? (Niedawno dowiedziałam się w dziekanacie że promotorów warto wybierać takich, u których nie ma "poślizgów" z terminami zdawania prac, stąd wiem że długoterminowe pisanie jest w ogóle możliwe, a nawet częste.)
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Awatar użytkownika
Hana
**

pracę mam zamiar zacząć pisać w najbliższym czasie. jak na razie zapoznaje się z literaturą dotyczącą katechezy w szkole (założenia katechezy szkolnej itp.). początkowo chciałam pisać o młodzieży powyżej 18 roku życia, która dobrowolnie chodzi/nie chodzi na religię, jakie są tego przyczyny. ostatecznie jednak stanęło na tym, że temat został zmodyfikowany do funkcji religii w szkole. jak na razie proszę was o pomoc odnośnie literatury (oczywiście za wszelkie sugestie będę wdzięczna :) )
Naomi
**

Post autor: Naomi »

Witam Hana
A ja coś słyszałam w radiu, że religia stała sie nieobowiążkowym przedmiotem w szkołach :!:
No cóż jesi chodzi o prace nie bedzie tak strasznie, ja probonuje subiektywnie zebyś sobie w pierwszym rozdziale wyjaśniła pojecia terminologiczne związane z tematem (definicje czy pojęcia pokrewne)
Polecam Encyklopedie Socjologii czy Socjologie Piotra Sztompki.
czasami po wyjasnieniu definicji znajdujemy słowa, które pozwola nam dalej rozwinac temat :) Nie zapomnij wspomnieć o pokoleniu JP II :!: To pojęcie głośne w naszych czasach.
Noi podziel sobie jak kształtowała sie wartosc religii wsród młodego pokolenie od epoki przednowoczesnej, nowoczesnej aż po ponowoczesna i jakie znaczenie ma obecnie dzisiaj. Ograniczaj literature wyłącznie z pólki religioznactwa (ważne jest by była ta literatura pod katem socjologii) No cóz zycze powodzenia i pozdrawiam :)
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Wydaje się, że możesz coś znaleźć u Luhmanna (Funkcje religii), oraz Malinowskiego. Poza tym garść linków, które mogą stanowić punkt wyjścia do dalszych poszukiwań.

1

2

3 Badanie o którym mowa jest stare, ale może być przydatne.

4

5 Kolejne badanie, trochę świeższe od poprzedniego.

6

7 Strona Macieja Manowskiego, sporo informacji, krótki spis literatury

8

9 Sam artykuł średni, powtarza to co wszystkim jest wiadome, ale spis literatury może się przydać.

10 List Pasterski ks. abp Mariana Gołębiewskiego

11 Krótko o tym, jak to wygląda w mniemaniu KK

12 Artykuł, o dziwo, nawet z sensem napisany, chociaż utrzymany w kościelnym tonie. Sporo odnośników do literatury.

Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
Hana
**

znowu potrzebuję pomocy/natchnienia... bardzo jestem wdzięczna za wszystkie tu zamieszczone uwagi, które baaardzo mi się przydały i jeszcze raz proszę o to samo..
problem jest następujący: jak wyżej napisałam piszę pracę licencjacką na temat funkcji religii w szkole. cały czas tkwię w pierwszym rozdziale. napisałam krótką historię religii w szkole, przepisy ją regulujące, jej status obecny i ogólnie czym ona tak na prawdę jest i jaki ma cel (sucha teoria o prawdach chrześcijańskich itp). w tym punkcie utknęłam i nie wiem co dalej...zaćmienie...
proszę o jakiś pomysł co mogłabym jeszcze napisać w tym rozdziale. może jakieś pomysły na dalszą część? (oczywiście planuję badanie)
ODPOWIEDZ