OBSERWACJA !

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karola
**

OBSERWACJA !

Post autor: karola »

Potrzebuje OBserwacji!! Tzn przykładowego planu lub gotowego juz, w jaki sposób przebiegac bedzie dana obserwacja!! Bardzo m i zalezy !!
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

A mówią Ci coś takie nazwiska jak Nachmias, Frankfort-Nachmias albo Babbie?

Proponuje się udać do biblioteki i sprawdzić kim są Ci Państwo.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
karola
**

Ale za zadanie mam przygotować " przykład obserwacji, mam sobie wybrac jakis temat przyklowy i opisac od podstaw jak bym sie do tego zabrała, a ja nawet nie mam pojecia jaki mogła bym wybrac temat!!
Ritter
Kontakt:

Przykład: Obserwacja uczestnicząca, Ślub

Przykład: Obserwacja zewnętrzna, Obserwowanie rytuałów grupy alternatywnego ruchu religijnego
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Awatar użytkownika
karola
**

dzieki moze cos wydumam
Ritter
Kontakt:

No cóż, ja osobiście bym jednak polecał zajrzenie do literatury, bo bez tego to sobie możesz dumać długo i namiętnie.
Awatar użytkownika
Anka_spajderka
**

Post autor: Anka_spajderka »

hmm..ja mam taki sam problem z tym wyjątkiem że zapoznałam się z literaturą i z tymi nazwiskami ale dalej nie wiem co "wydumać" tzn chodzi mi np. tak jak napisałeś o tej obserwacji "ślub" no i co dalej mogę napisać i jak to zrobić żeby wyszedł mi z tego jakiś opis lub plan tej obserwacji

Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie bo nie wiem czy ja taka ciemna jestem:) czy po prostu nie nadaję się na socjologa:)
vandererst

Post autor: vandererst »

Hm, no wiêc pokrótce:

obserwacja uczestnicz±ca, jak zapewne wiesz, polega na wej¶ciu badacza w okre¶lone ¶rodowisko. Zatem to co Ritter zaproponowa³ polega z grubsza na tym, ¿e:

1. Masz zaproszenie na ¶lub, albo wiesz, ¿e bêdzie siê takowy odbywa³ i idziesz na niego
2. Mo¿esz sprowokowaæ okre¶lone reakcje swoim zachowaniem, tzn. je¶li bêdziesz g³o¶no rozmawiaæ przez telefon komórkowy w Ko¶ciele spotkasz siê ze spo³eczn± nieakceptacj± (zapomnia³em polskiego s³owa na to :-( ), podobnie je¶li padniesz krzy¿em przed o³tarzem równie¿ wymusisz okre¶lon± reakcjê

Co potrzebujesz?
Na pewno arkusz obserwacyjny. Poza tym nie od rzeczy by by³o nagraæ ca³e wydarzenie, a analiz± zaj±æ siê pó¼niej, ew. wykorzystaæ jaki¶ ¶lub ju¿ nagrany. Ale oczywi¶cie mo¿na to odnie¶æ do ka¿dego zdarzenia, mo¿esz nawet w³±czyæ siê na jaki¶ czas w ¿ycie jakiej¶ rodziny i obserwowaæ ich w naturalnym ¶rodowisku.

Mam nadziejê, ¿e chocia¿ trochê pomog³em, ale pewnie Ritter jak wróci ze spotkania poprawi po swojemu :razz:
Awatar użytkownika
Anka_spajderka
**

Post autor: Anka_spajderka »

Wielkie dzięki trochę mi to ułatwi sprawę...:)
ODPOWIEDZ