Mam pytanie - zmiany społeczne

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Harkuun
**

Mam pytanie - zmiany społeczne

Post autor: Harkuun »

Otóż interesuje mnie tematyka "Wybrane problemy zmian społecznych w II połowie XX wieku" i nie wiem dokładnie czym należałoby się zająć. Chodzi przede wszysktim o sołeczeńśtwo w Europie, Polsce, Indochinach, i na Świecie.
Czy ktoś byłgby w stanie pomóc?
Z góry dziękuję
vandererst

Post autor: vandererst »

Temat rzeka :wink:

Mo¿e skoncentruj siê na Polsce, a przy najwa¿niejszych odnosz±c siê do Europy.

Moja propozycja (dla Polski):
1953 r.
1956 r.
1968 r.
1970 r.
1976 r.
1980 r.
1981 r.
1989 r.
Awatar użytkownika
Harkuun
**

Post autor: Harkuun »

Dzięki serdeczne.
Jednakże te daty są związane głównie z politycznymi aspektami zarówno Polski jak i świata, a przydałaba się jeszcze, a wręcz przede wszystkim (pod takim kątem) - sieroty i półsieroty, bieda i dysproporcje społeczne, bogacenie sie dorosłych. Bardziej na tle społecznym.
Czy może jakieś wskazówki dotyczące literatury?
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Raporty OBOP-u z sektora społeczno - politycznego (od 1958 r.) m.in. są dostępne raporty z roku 81 i 89 nt. nastrojów społecznych.
Raporty CBOS-u z początku działalności, ale to raczej dot. przemian 1989 roku

Sztompka P., Socjologia zmian społecznych, Wydawnictwo Znak, Kraków 2003

No i na pewno znajdziesz coś w prasie z tamtego okresu. Większość dostępna na mikrofilmach w BN :wink:
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
ODPOWIEDZ