"Dajcie mojemu synowi pracê handlarza narkotyków"

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
vandererst

"Dajcie mojemu synowi pracê handlarza narkotyków"

Post autor: vandererst »

"Dajcie mojemu synowi zajêcie handlarza narkotyków" - prosi³y mafiosów kamorry matki bezrobotnych z okolic Neapolu.

O pro¶bach matek i babek m³odych mê¿czyzn, kierowanych do rozbitego w³a¶nie przez policjê klanu Gionta z miejscowo¶ci Torre Annunziata pisze "La Stampa". Gazeta powo³uje siê miêdzy innymi na pods³uchy, za³o¿one przestêpcom.

Dziennik podkre¶la, ¿e takie traktowanie mafii przez miejscow± ludno¶æ najlepiej ¶wiadczy o jej pozycji spo³ecznej na po³udniu W³och. Podaje przyk³ad starszej kobiety, która do jednego z szefów gangu przysz³a z prezentem prosz±c go, by przyj±³ jej wnuka.

Kobiety prosi³y o za³atwienie pracy dilera, kuriera narkotyków, goñca czy osoby stoj±cej na czatach w czasie kradzie¿y. Ka¿de takie zajêcie jest tam w cenie - podkre¶la dziennik.

"Kandydat na mafiosa" - dodaje "La Stampa" - po spe³nieniu warunków by³ przyjmowany jak do "normalnej firmy"; otrzymywa³ pensjê, status "cz³onka kamorry", a tak¿e inne korzy¶ci. Dostawa³ za darmo ryby, s³odycze i inne artyku³y spo¿ywcze, zdobywane przez mafiê jako haracz od zastraszanych w³a¶cicieli sklepów.

Cukiernicy z Torre Annunziata mieli obowi±zek dostarczaæ swe wypieki nie tylko szefom gangu, lecz tak¿e ca³ym ich rodzinom i przyjacio³om.

W zamian - podkre¶la gazeta - kupcy zwracali siê do klanu z pro¶b± o rozwi±zanie ró¿nych problemów, miêdzy innymi administracyjnych, co by³o ³atwe do zrealizowania z racji powi±zañ gangu z miejscowymi urzêdnikami.
Oryginalny artyku³ tutaj
¬ród³o: PAP
ODPOWIEDZ