Społeczne i kulturowe formowanie się męskości i kobiecości

Filozofia społeczna, psychologia społeczna, etyka, antropologia kulturowa
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
capo
**

Społeczne i kulturowe formowanie się męskości i kobiecości

Post autor: capo »

Prosze o POMOC! Czy ktoś obeznany z tematem mógłby mi polecić jakąś literature związaną z tematem. Pomocne mogłoby być także nakreślenie najważniejszych elementów takiego referatu na czym powinienem się skupić. Z góry Dziękuje!
Jozek

Post autor: Jozek »

M±¿ silny psychicznie, a ¿ona kochaj±ca go i oddana matka!
socjopat

Post autor: socjopat »

Są przypisane cechy płci, w toku socjalizacji wpaja się te cechy tak jednej, jak i drugiej płci, chodzi mniej więcej o to że kultura determinuje płeć, to w jaki sposób (odmienny) wychowuje się chłopców i dziewczynki kształtuje odmienne osobowości (ONA/ON).
ONA musi być delikatna, opiekuńcza, natomiast ON silny, zaradny.
Jak to się robi?
ONA ubierana na różowo, bawiąca się lalkami, od początku głaskana i długo przytulana, pomagająca mamie w jej rutynowych czynnościach itd. ON - kolor niebieski, broń boże różowy, bawiacy się samochodami i w wojnę bo gdziezby lalkami, mniej głaskany i przytulany by nie być wychowanym na zniewieściałego pozbawionego męskich cech, od małego przygotowywany do zadaniowości.

Dziewczynkom np wybacza się trzymanie się za rączki i całowanie się ale chłopcom już nie bardzo wypada, podobie jak nie ma nic zdrożnego w tym żeby kobiety poszły w kilka do toalety, a kiedy kilku panów postanowiło by razem wyjść do toalety o już się zapala czerwona lampka i tak dalej, i tak dalej ...
Awatar użytkownika
capo
**

Post autor: capo »

A moglibyście polecić mi jakaś literature???
LenA
**

Post autor: LenA »

Giddens rozdział piąty :razz: o ile mnie pamięć nie myli coś tam było o kształtowaniu płci.
Awatar użytkownika
Jenova
*

Post autor: Jenova »

Można wspomnieć o książce "Emil" J.J. Rousseau - cztery rozdziały poświęcone temu jak powinno się wychowywać mężczyznę i piąty rozdział ("Zofia")o wychowywaniu kobiet. Nic innego nie przychodzi mi w tym momencie do głowy...
ODPOWIEDZ