Praca na temat popełniania przestępstw przez uczniów.
Moderator: FrancisBegbie
- kishio1989
- *
Praca na temat popełniania przestępstw przez uczniów.
Witam,
Chciałbym Was prosić o pomoc przy pracy zaliczeniowej, której tematem jest: Dorastanie w rodzinie dotkniętej problemem alkoholowym i jego wpływu na popełnianie wykroczeń/przestępstw przez uczniów szkół średnich. Potrzebuję ustalić wskaźniki. Dotychczas udało mi się dokonać takiego ustalenia:
empiryczne:
- wskaźnikiem problemu alkoholowego jest nadmierne jego spożywanie.
- wskaźnikiem popełniania przestępstw jest to, czy dana osoba była notowana
- wskaźnikiem popełniania wykroczeń jest to, czy dana osoba była notowana
definicyjne:
- popełnianie przestępstw przez uczniów szkół średnich dotkniętych problemem alkoholowym
- popełnianie wykroczeń przez uczniów szkół średnich dotkniętych problemem alkoholowym
inferencyjne:
- nadmierne spożycie alkoholu jest przyczyną alkoholizmu
Czy macie jeszcze jakieś pomysły? Czy podane wyżej są poprawne? Proszę Was o pomoc, bo nie mam zbyt dużo czasu, gdyż zadanie mam przygotować na jutro
Chciałbym Was prosić o pomoc przy pracy zaliczeniowej, której tematem jest: Dorastanie w rodzinie dotkniętej problemem alkoholowym i jego wpływu na popełnianie wykroczeń/przestępstw przez uczniów szkół średnich. Potrzebuję ustalić wskaźniki. Dotychczas udało mi się dokonać takiego ustalenia:
empiryczne:
- wskaźnikiem problemu alkoholowego jest nadmierne jego spożywanie.
- wskaźnikiem popełniania przestępstw jest to, czy dana osoba była notowana
- wskaźnikiem popełniania wykroczeń jest to, czy dana osoba była notowana
definicyjne:
- popełnianie przestępstw przez uczniów szkół średnich dotkniętych problemem alkoholowym
- popełnianie wykroczeń przez uczniów szkół średnich dotkniętych problemem alkoholowym
inferencyjne:
- nadmierne spożycie alkoholu jest przyczyną alkoholizmu
Czy macie jeszcze jakieś pomysły? Czy podane wyżej są poprawne? Proszę Was o pomoc, bo nie mam zbyt dużo czasu, gdyż zadanie mam przygotować na jutro
-
Jozek
We wschodniej polsce to przemyt papierosów i alkoholu o ile uczniak ma prawko i jakiego¶ grata na kó³kach! zamiast to szko³y chodziæ to je¼dzi za granicê (paszport ma i auto na, które nie zarobi³). Dilerzy narkotyków (najczêsciej sami za¿ywaj±cy zakazane substancie czy wrêcz uzale¿nieni). To ju¿ jest patologia spo³eczna ale ka¿dy kombinuje jak mo¿e! Skoro potrzeby ma podstawowe zapewnione to ju¿ jest rz±dza pieniêdzy czysta! A mo¿e ma biznesmeñskie geny i korzysta na g³upim systemie? Obrotnuy jest i pracowity? Co¶ w koñcu robi! Dzia³a! Tyle, ze u¿ywki szkodza innym, pañstwo na tym nie zarabia, a ludzie przez to choruj±! Benzyna przepalona szkodzi ¶rodowisku! Jednym s³owem g³upota? Na co on wyda zarobione pieni±dze? Na ksi±¿ki? Na s³ownik jêzyków obcych? Z biedy chce siê wyrwaæ? Co mu da bogactwo? Status spo³eczny se podniesie? U¿yteczniejszy dla spo³eczeñstwa nie jest! Wrêcz szkodliwy! Jego rodzina to ich sprawa! Sami sobie to stworzyli na w³asne ¿yczenie! Celnicy przep³aceni albo zastraszeni czêsto! Kary niskie i ¶mieszne! Nie ma wegetacji to mo¿e szko³e rzuciæ i autem pojechaæ za granicê legalnie, gdzie mu wiêcej zap³ac±! Pañstwo legalizuje alkohol i ludzi truje to za zdrowie obywatela odpowiada i leczyæ musi czy rentê alkoholow± p³aciæ, któr± i tak uzale¿niony czy pijak przepije! S³aba edukacja jest tutaj kluczowa i transformacja w kraju zapewne!