Osoba przewlekle chora w rodzinie;

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elektromonter
**

Osoba przewlekle chora w rodzinie;

Post autor: elektromonter »

Jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej, teorię już mam za sobą, badania w postaci wywiadów również przeprowadzone, pytanie jak te wywiady "zagnieździć" w pracy ? Czy umieszczenie rozdziału metodologia badań własnych - jakościowych byłoby odpowiednie ? Macie może jakieś przykłady takich rozdziałów - co musi się w takim rozdziale znaleźć ? (bo domyślam się że powinno to być wykonane według jakiegoś schematu )
socjopat

Post autor: socjopat »

rozdział można nazwać różnie np. analiza wyników badań, lub analiza badań własnych a nawet nadać tytuł pracy (bo w istocie badania nawiązują do tematu) a podrozdziały tematycznie, np wg problemów badawczych lub istotnych w badaniach kwestii
Awatar użytkownika
elektromonter
**

Post autor: elektromonter »

Już dokonałem wyboru, przedstawię wywiady w osobnym rozdziale jako metodologia badań, tylko pytanie o tą formę, bo z tego co wiem, to musi przedstawiać odpowiednią formę (cele badań, etc...) macie może taki schemacik razem z krótkim opisem co przedstawić w takiej części ?

Nigdzie nie mogę znaleźć przykładu jeżeli chodzi o wywiady, wszędzie widziałem analizę badań własnych na podstawie ankiet, badań ilościowych.
socjopat

Post autor: socjopat »

w sieci jest dużo gotowych prac dyplomowych na których można się wzorować, ogólnie każda praca dzieli się na część teoretyczną i badawczą, z czego teoria powina zawierać taką samą część pracy jak badawcza (taka zasada) część badawcza składa się z metodologi badań własnych i analizy badanń własnych.
Metodologia to po krótce: cel badań, problemy i hipotezy badawcze, zmienne i wskaźniki, metoda, technika i użyte narzędzia badawcze, organizacja badań własnych, ewentualnie w tej części zawierasz też charakterystykę badanej grupy lub organizacji którą badasz
ODPOWIEDZ