Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Hej. Potrzebuję pomocy. Czy mógłby ktoś wyjasnić mi na czym polega właśnie teoria ugruntowana. Niestety zbliża się egzamin u profesora Koneckiego i na 100% to będzie a chciałabym to porządnie zrozumieć i zaliczyć.
Pozdrawiam.
No właśnie chyba nie. Z tego co wiem to właśnie teoria, którą tworzy badacz "gruntuje" się w terenie. Zagmatwane to troszkę jak dla mnie. Niby badacz wychodzi w teren bez wcześniej utartej teorii dotyczącej danego zjawiska. A ta teoria tworzy się podczas badania (obserwacji). Ja to rozumiem tak. Ale czy to dobrze to nie jestem pewna niestety.
fenomenologia, czyli badanie bez zakładania hipotez? Bez teoretyzowania. Taki behawioryzm, wszystkie zjawiska to niepowtarzalne fenomeny? Szkoła frankfurcka?