Prosiłabym o pomoc w sformułowaniu tematu pracy licencjackiej dotyczącej gry World of Warcaft. Wiem dużo na jej temat jednak ciężko jest mi się skupić na jakimś aspekcie WoW'a, który mogłabym opisać w pracy. Juz 3.01 muszę przedłożyć promotorce ostateczne brzmienie tematu, a ja wciąż nie moge się zdecydowac o czym chcę pisać... Oto kilka moich pomysłów:
1. Społeczeństwo w rzeczywistości wirtualnej na podstawie WoW.
2. Interakcje w grupach formalnych na postawie WoW (chodzi mi tutaj o opisanie interakcji tylko wśród członków danej gildii)
3. Prestiż w rzeczywistości wirtualnej na postawie WoW (chciałabym tutaj opisać dlaczego awatary danych graczy cieszą się dużym prestiżem, szacunkiem wśród innych i w jaki sposób to osiągnęli)
4. Teoria gier R. Caillois'a a gry MMORPG na podstawie WoW (tutaj chciałabym wykazać różnice i podobieństwa niektórych aspektów tej teorii do gier MMORPG, lecz obawiam się, że ten temat nie byłby zbyt obszerny jak na licencjat)
Jestem otwarta na jakiekolwiek podpowiedzi, także na zmiany brzmień tematów bądź propozycję nowych. Będę wdzięczna za wszelką pomoc