Praca lic. o reklamie - czy nie jest zbyt ekonomiczna?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rocky_tm
**

Praca lic. o reklamie - czy nie jest zbyt ekonomiczna?

Post autor: rocky_tm »

Witam. Mam taki mały problem merytoryczny dotyczący tematu mojej pracy licencjackiej. Ponad miesiąc temu podałem mojemu promotorowi temat pracy ("Wpływ mechanizmów reklamy na zachowania konsumentów"). Oczywiście temat z czasem chciałem jeszcze bardziej uściślić. Oddałem promotorowi pierwszy rozdział i mam rozpisane już szczegółowe cele badawcze i szczegółowe hipotezy, nawet częściowo rozpisałem sobie już pytania ankietowe. w pierwszym rozdziale kazał mi zawrzeć ogólne informacje, definicje, rodzaje, cele reklamy itd. w drugim powiedziałem mu ze chciałbym skupić się konkretnie na reklamach telewizyjnych. No i było wszystko pięknie ładnie dopóki promotor nie oddał mi pierwszego rozdziału. Powiedział, że nie ma zastrzeżeń do rozdziału ale będzie musiał mi zmienić troche temat bo jest zbyt ekonomiczny jak na socjologie i nie przejdzie na radzie. I teraz zapodał mi taki temat: "Wpływ mechanizmów reklamy społecznej na zachowania konsumentów". I mam kilka problemów związanych z tym tematem. Po pierwsze czy wam się tez wydaje że ten mój pierwotny temat jest zbyt ekonomiczny? Po drugie, jeśli wziąłbym się za pisanie drugiego rozdziału pod kątem tego tematu co promotor mi podał to czy znajde w ogóle literature o reklamie społęcznej. Przewertowałem juz 3 bibliotek i nie mam nic na ten temat. W polsce reklama społeczna to stosunkowo młode zjawisko i literatura może pojawi się za jakieś kilka lat bo teraz chyba jeszcze nic nie ma. No chyba, że ktoś z was zna jakieś książeczki związane z reklamą społeczną to byłbym wdzięczny :grin: albo może ma ktoś pomysłó na przeformuowanie mojego tematu tak żebym nie musiał pisać o reklamie społecznej a zarazem żeby ten temat nie wchodził za bardzo w zakres ekonomii :) z góry dzięki za odpowiedzi
mac77

Post autor: mac77 »

Na pierwszy rzut oka, Twój temat należy do zbioru tematów który jest już szeroko opisany, oczywiście reklamy się zmieniają w trendzie podobnym modzie lub muzyce. Pewnie zapytasz o reklamy które się podobają a które nie, porównasz z wynikami sprzedaży (jeżeli będziesz miał do nich dostęp) i wyciągniesz wnioski: na kobiety, na mężczyzn, na młodych ludzi zdecydowanie największy wpływ mają następujące mechanizmy...
Co do promotora :) : od kiedy to u podstaw ekonomii nie leżą zachowania społeczne?. Z pewnością reklama społeczna nie jest łatwa do interpretacji, czy decyduje wolumen sprzedaży jak w przypadku bransoletek, czy jej zaniechanie jak w przypadku papierosów? Może zaproponuj inną drogę skup się np. na Fair Trade i pochodnych organizacjach, czy są ważne dla konsumentów?, w jakim stopniu? i jak się to zmienia np w ciągu 5 lat? albo w dobie kryzysu?
Osobiście odszedłbym od Twojego pierwotnego tematu chociaż ze względu na jego trywialności, chyba że naprawdę masz wiedzę z tej dziedziny i chcesz opisać trendy które nas czekają w reklamie.
Awatar użytkownika
rocky_tm
**

Post autor: rocky_tm »

Pewnie zapytasz o reklamy które się podobają a które nie, porównasz z wynikami sprzedaży (jeżeli będziesz miał do nich dostęp) i wyciągniesz wnioski: na kobiety, na mężczyzn, na młodych ludzi zdecydowanie największy wpływ mają następujące mechanizmy...
No z tą moją pierwotną wersją tematu jest tak jak mówisz :grin: tak najogólniej mówiąc chciałem iść tym tropem, że na kobiety działają takie mechanizmy... a na facetów takie.... Ale po dzisiejszych konsultacjach z promotorem wejde w temat reklamy społecznej :) Właściwie to będę skupiał się na podobnych sprawach jak w przypadku reklamy telewizyjnej. Tylko tyle, że literatura o reklamie społecznej jest dosyć uboga. Jakby ktoś znał jakąś ciekawą książeczkę związaną z tym tematem to byłby wdzięczny :)
mac77

Post autor: mac77 »

Spróbuj tutaj :
"Propaganda dobrych serc czyli o reklamie społecznej " pod red dr Dominiki Maison
M.Bogunia - Borowska " Reklama jako tworzenie rzeczywistości społecznej"
N.Maliszewski " Koń trojański w reklamie społecznej"

Szukaj też wśród CSR i NGO, może nie wyjdzie Ci typowa praca o produktach, ale treści z pewnością Ci nie zabraknie
Powodzenia
ODPOWIEDZ