Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w konstrukcji rozdziału metodologicznego do badań aktowych. Jak określić narzędzia badawcze, dobór próby itp. kwestie. Z góry dziękuję
Metodologia badań aktowych
Moderator: FrancisBegbie
Metodologia badań aktowych
Piszę właśnie pracę magisterską, której część ma stanowić badanie akt sądowych w sprawach rozwodowych. Muszę napisać rozdział metodologiczny do tego i prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Studiuję prawo i jak dotąd nie miałem zbyt wiele do czynienia z takimi zagadnieniami. Korzystałem jak dotąd z książki E. Babbiego "Podstawy badań społecznych", ale niewiele mi to dało.
Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w konstrukcji rozdziału metodologicznego do badań aktowych. Jak określić narzędzia badawcze, dobór próby itp. kwestie. Z góry dziękuję
U Babiego już się dowiedziałeś że analiza danych to badania niereaktywne, bo nie wywierają wpływu na przedmiot badania, u Nachmiasów przeczytaż o tych badaniach w kontekście wtórnej analizy danych takich jak dokumenty oficjalne i osobiste, podobnie jak u Nowaka.
Jako przykład sztandarowy tego typu badań warto wspomnieć o Durkhaimie i jego badaniu samobójstw. Powodzenia.
Jako przykład sztandarowy tego typu badań warto wspomnieć o Durkhaimie i jego badaniu samobójstw. Powodzenia.