pytanie dotyczące F. Znanieckiego
Moderator: FrancisBegbie
pytanie dotyczące F. Znanieckiego
Witam, was wszystkich serdecznie! Mam takie małe pytanko ( pewnie nie ostatnie w najbliższym czasie- sesja i egzamin
) - z czym związana jest idea współczynnika humanistycznego F. Znanieckiego? Z etnocentryzmem?? ze zróżnicowaniem klasowym?? Relatywizmem kulturowym?? z badaniami reprezentatywnymi??? Dziecko stolicy prosi o pomoc
) 
-
FrancisBegbie
Jakby się uprzeć to można podpiąć pod entocentryzm (sens, znaczenie działania dla danego człowieka w kulturze, w której działa) oraz relatywizmem kulturowym (w różnych kulturach ludzie mogą różnie interpretować sens swojego działania).
"Fachowo" nie pamiętam takiego zestawienia....
PS: ja bym zwrócił uwagę na fakt, że takie terminy/zagadnienia jak entocentryzm czy rel. kulturowy można różnie interpretować - zwłaszcza współcześnie. Zwróć uwagę na to, że jest to swego rodzaju postawa METODOLOGICZNA.
"Fachowo" nie pamiętam takiego zestawienia....
PS: ja bym zwrócił uwagę na fakt, że takie terminy/zagadnienia jak entocentryzm czy rel. kulturowy można różnie interpretować - zwłaszcza współcześnie. Zwróć uwagę na to, że jest to swego rodzaju postawa METODOLOGICZNA.