pytanie dotyczące F. Znanieckiego

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agussa
*

pytanie dotyczące F. Znanieckiego

Post autor: agussa »

Witam, was wszystkich serdecznie! Mam takie małe pytanko ( pewnie nie ostatnie w najbliższym czasie- sesja i egzamin ;) ) - z czym związana jest idea współczynnika humanistycznego F. Znanieckiego? Z etnocentryzmem?? ze zróżnicowaniem klasowym?? Relatywizmem kulturowym?? z badaniami reprezentatywnymi??? Dziecko stolicy prosi o pomoc ;)) :lol:
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Jakby się uprzeć to można podpiąć pod entocentryzm (sens, znaczenie działania dla danego człowieka w kulturze, w której działa) oraz relatywizmem kulturowym (w różnych kulturach ludzie mogą różnie interpretować sens swojego działania).

"Fachowo" nie pamiętam takiego zestawienia....

PS: ja bym zwrócił uwagę na fakt, że takie terminy/zagadnienia jak entocentryzm czy rel. kulturowy można różnie interpretować - zwłaszcza współcześnie. Zwróć uwagę na to, że jest to swego rodzaju postawa METODOLOGICZNA.
mac77

Post autor: mac77 »

Spróbowałem metodą eliminacji i nie została mi żadna odpowiedz :)
można trochę nadinterpretować pojęcia która zestawiłaś i wtedy pewnie zostanie relatywizm i etnocentryzma....
Z czystej ciekawości: to są pytania z jakiegoś testu czy sama zaproponowałaś odpowiedzi?
ODPOWIEDZ