Niesmiałość a socjologia - potrzebna pomoc

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szpaq
**

Niesmiałość a socjologia - potrzebna pomoc

Post autor: szpaq »

Witam wszystkich forumowiczów

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy temacie mojej pracy licencjackiej której roboczy tytuł brzmi: "Niesmiałość jako zjawisko społeczne". Mam w niej zamiar opisać niesmiałość, która z pozoru dotyczy pojedynczych jednostek, jako realną cechę mającą znaczenie w życiu społecznym. Tematy wydaje mi się interesujący lecz jenocześnie dość trudny, gdyż wiaże się z pewnym balansowaniem na pograniczu socjologii i psychologii. Generalnie mam obawy, iż porywam się z motyką na słońce.
Dlatego zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów i kolezanek o jakieś sugestie dotyczące planu takiej pracy. Jak Wy ułozylibyście plan takiej pracy aby nie wyszła z tego praca czysto psychologiczna? Na co zwrócić szczególną uwage? Może macie sugestie jak powinna wyglądać część praktyczna? A może ograniczyć się do konkretnego przedziału wiekowego lub grupy społecznej?

Będe również wdzięczny za wszelkie tytuły ksiażek oraz linki do artykułów czy badań dotyczących zjawiska nieśmiałości w społeczeństwie.
Będe bardzo wdzięczny za wszelką okazaną pomoc. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Obserwator
**

Post autor: Obserwator »

Polecam zajrzeć do literatury profesora Zimbardo (mimo, iż jego prace są stricte z psychologii, to opisuje on badane przez ciebie zagadnienie w sposób jasny i zrozumiały).

Na pewno warto sięgnąć po:
1. "Nieśmiałość. Co to jest? Jak sobie z nią radzić?" (Philip Zimbardo)
2. "Nieśmiałość a wspierające i trudne relacje z ludźmi" (Irena Dzwonkowska)
3. "Nieśmiałość. Nowe, odważne podejście" (Bernardo Carducci)

Można też, skoro temat jest jeszcze roboczy, zawęzić trochę obszar zainteresowań, czyli rozbić np. na:
- zjawisko nieśmiałości u dzieci
- brak pewności siebie, czyli wzrastająca nieśmiałość u młodych ludzi wkraczających w dorosłe życie
- nieśmiałość w kontaktach między pracownikami, znajomymi itp.
(o powyższych zagadnieniach pisała też prof. Barbara Harwas-Napierała)

Ale równie dobrze można przedstawić te zagadnienia jako poszczególne podrozdziały empirycznego rozdziału drugiego.
Awatar użytkownika
szpaq
**

Post autor: szpaq »

bardzo dziekuję za literaturę. Szczególnie za Dzwonkowską oraz za fajny pomysł na podrozdziały:)
ODPOWIEDZ