Mity - pomocy!

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jojo
*

Mity - pomocy!

Post autor: jojo »

Proszę o pomoc, chciałam napisać mgr o mitach współczesnych jako kontynuacji tradycyjnych w zglobalizowanym świecie, udziale mediów w ich przekazie, itd. Ale promotor odrzucił mi ten temat, zastanawiam się nad wchłanianiem przez popkulturę mitów tradycyjnych, archetypów, wykorzystywaniem ich, splataniem, zmienianiem (głównie w literaturze fantasy). Myślałam też nad ukazaniem globalnych ruchów ekologicznych jako powracających do starego mitu matki-ziemi. Czy moglibyście pomóc mi w wymyśleniu sensownego problemu badawczego z tej dziedziny? Sama się już trochę pogubiłam w pomysłach i potrzebuję rady!
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

A to nie jest temat za bardzo polonistyczny dla socjologii? Jakie było uzasadnienie promotora dla odrzucenia tematu?

Problemy badawcze (zupełnie od czapy, bo nic sensownego nie przychodzi mi do głowy ;/)
- znaczenie/wpływ mitologii/mitów na życie/świadomość współczesnych ludzi/ludzi XXI wieku
- znajomość źródeł kultury jako element tożsamości człowieka XXI wieku
- spuścizna kulturowa starożytnych ... (Egipcjan, Rzymian, Greków, Celtów...) w dzisiejszym świecie
- mity w świadomości/kulturze współczesnych ludzi jako wpływ tradycji na współczesną kulturę
- Współczesne mity w literaturze fantasy - ich ewolucja itd.
ODPOWIEDZ