Może ktoś zna odpowiedź???

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martika_88
**

Może ktoś zna odpowiedź???

Post autor: Martika_88 »

Myślałam że poradzę sobie z tym sama... niestety nie dałam rady.

Na zajęciach wykładowca kazał nam się zastanowić jakie to słowo z zakresu socjologii na literkę "K" (albo h- bo trochę sepleni i nie usłyszałam dokładnie) można dopasować do:
...z naszych doświadczeń i tych dobrych i tych złych trzeba wyciągać wnioski by być lepiej postrzeganym, by odnosić sukcesy, !!!!z negatywnych sytuacji trzeba wyciągnąć wnioski pozytywne!!!!!, dzięki temu osobowość staje się spójna, aby suma tych doświadczeń kierowała nas żeby nie doświadczać już tych rozterek i niepokojów wewnętrznych"

czyli wyciaganie wniosków pozytywnych z negatywnych sytuacji to...????

Czy ktoś wie o co chodzi?
Martika
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

jest to dosyć szeroka definicja, pierwsze co mi przyszło do głowy...kreatywność?
Awatar użytkownika
Martika_88
**

no niestety to nie jest kreatywność. Nie jest to też- konkluzja, konwersja, krytyka konstruktywna ani kłamstwo:-(

Dowiedziałam się natomiast że jest to słowo bardzo rzadko używane, i dokładnie odnosi się właśnie do wyciągania pozytywnych wniosków z negatywnych opinii... hm...
Martika
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

I tu zabiłaś mi ćwieka... konfrontacja?
Awatar użytkownika
Martika_88
**

No nie, to nie konfrontacja.
Zmiana negatywów w pozytywy – „zagrożeń” w „szansy”

...na pewno jest to dość wymyślne słowo, bo używa się go "raz na rok", czasem w tv jakiś bardziej wykwalifikowany użyje tego słowa...
Martika
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Ale masakra to mnie zabiło :)

Napisz mi jeszcze co to za wykład był, z czego?

PS: Moja odpowiedź: AFIRMACJE
Awatar użytkownika
Martika_88
**

Zagadka ta została zadana na doradztwie personalnym, jednakże wykładowca zaznaczył że jest to termin socjologiczny (tylko to trzeba tak pół na pół traktować- bo dla niego wszystko jest związane z socjologią:-))

myślę nad słowem - konwalidacja- ale sama nie wiem...
Martika
mac77

Post autor: mac77 »

Wydaje mi się będzie to pojęcie raczej z dziedziny psychologii, spróbuj może na jakimś pokrewnym forum..
Awatar użytkownika
Martika_88
**

ZAGADKA ROZWIĄZANA

słowo o które chodziło to tak jak myślałam KONWALIDACJA

Konwalidacja- polega na tym, że czynność nieważna na skutek nowych okoliczności staje się czynnością ważną. Odnosząc się do sytuacji negatywnych- w wyniku pojawienia się pewnych nowych okoliczności sytuacja negatywna zamienia się w pozytywną. Konwalidacja to inaczej „uzdrowienie”- zamiana niejasne sytuacji w jasną i zrozumiała.
Martika
ODPOWIEDZ