problem ze sformułowaniem tematu

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
niulka87
**

problem ze sformułowaniem tematu

Post autor: niulka87 »

Witajcie. Chcę pisać pracę licencjacką o przemocy w internecie, ale nie potrafię odpowiadnio sformułować tematu;//// Nie chcę żeby praca była zbyt ogólna, wolałabym się ograniczyć do jakiejs grupy, kwestii.... zeby móc sprawnie przeprowadzic badania.
Czy ktoś możwe mi pomóc?????
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

A na czym chcesz się skupić?
Awatar użytkownika
niulka87
**

Post autor: niulka87 »

no właśnie... żebym ja to wiedziała na czym się skupić:/ jest mnóstwo spraw związanych z przemocą w internecie, może coś o internetowej przemocy wśród młodzieży ???
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Ja proponuje tak.

1) nie traktuje internetu jako świata odosobnionego tylko jako przenikającą się sferę "tu i teraz" oraz "tam, hen.." czyli codziennego życia, w które wkracza nowe medium, platformę dostarczające nowe MOŻLIWOŚCi (i to jest istotne).

2) Następnie weź jakieś interesujące rozwiązanie w kwestii przemocy np: przemoc w stosunku do rówieśników w szkole np: molestowanie, pobicie etc.. Następie popatrz ile jest afer z filmikami jak jeden drugiego "katuje", molestuje itd i umieszcza to w sieci ile z tego wychodzi spraw na światło dzienne itd.

Przeanalizuj internet np: jakiś serwis (youtube) podobnie jak dokonuje się analizę prasy i stworzysz ciekawy obraz tego jak się dzieje w sieci i co istotne pokażesz, że internet to nie MATRIX ale to co się dzieje w codziennym życiu staje się jeszcze widoczniejsze w SIECI.

Możesz to pokazać w kontekście "patologii". Kumpel miał jakąś def. patologii, która się dzieliła na chyba 6 rodzajów i pod tymi 6cioma rodzajami analizował jakąś gazetę :)

Moim zdaniem interesujące.

A jak nie to masz coś takiego:

raport CBOSu o zagrożeniach w sieci:

http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2009/K_106_09.PDF
http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2004/K_157_04.PDF
http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2004/K_157_04.PDF
awariant

Post autor: awariant »

ja myślę o tym byś zajęła się tematem który jest dość nowy nie ma może bezpośredniego związku z przemocą ale może do niej po części prowadzić

chodzi mi o :arrow: zazdrość w internecie
pojęcie dość innowacyjny ale powstało dzięki rozmaitym portalom internetowym ludzie są zazdrośni o komentarze, zdjęcia, opinie innych internautów na portalach takich jak NK czy Fotka jest tego masa i temat myślę że jak na obronę bardzo ambitny pozdrawiam :arrow:
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
ODPOWIEDZ