Blac metal

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
draug79
**

Blac metal

Post autor: draug79 »

Witam
temat jak w tytule zaczynam zbierać materiały do pracy.
W temacie black metal siedziałem ładnych parę lat jednak nad fachową socjologiczną lekturę dotyczącą tematu nie trafiłem.
Może poza bloody rise of satanic metal :)

Muszę przygotować konspekt pracy dla promotora i zastanawiam się nad tym czego w tym temacie chce tak naprawie szukać może jakieś pomysły
biorę wszystkie pod uwagę :)
Czyli krótko: jestem w kapciach ale pełen zapału
Pozdrawiam
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Siedziałam w temacie, do którego potrzebowałam wzoru jak ludzie opisują muzykę gothic. Nawet coś tam znalazłam (praca dyplomowa lingwistki), ale rzecz okazała się niewspółmiernie oklaskiwana w porównania z tym, co sobą prezentowała (cała charakterystyka polegała na opisie, że w tym gatunku używa się gitary basowej :cry: ).
ALE tyle było z tego pożytku, że odblokowało mnie to na charakterystykę zupełnie samodzielną - tak jak znam jej brzmienie. Moje wykształcenie muzyczne, chociaż tylko podstawowe, okazało się wystarczające, żeby sobie poradzić z opisywaniem tego, co słyszę.
Podobnie radzę Tobie potraktować metal. Poza krytykami muzycznymi (pisma), nikt z sensem o muzyce nie pisze.
Ale rozwiń swój pomysł - bardzo ciekawy temat :!: Gratuluję pomysłu (a w swojej pracy ubolewałam nad ślepotą na widzenie przez socjologow muzyki jako medium i środka komunikacji). Pomogę Ci, ile będę potrafiła, bo to jest czarna dziura do zasypania.
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Awatar użytkownika
draug79
**

subkultury młodzieżowe black metal młodziez roku 2010

Post autor: draug79 »

Witam ponownie
jak w tytule po wstępnym przeszukaniu literatury okazało się ze w literaturze nie ma wielu wątków dotyczącym black metalu pomyślałem sobie ze może skupie sie ogólnie na róznicach pomiędzy subkulturami ( subkultura konkretną)
lat 90 a subkulturami obecnie
chciałbym sprawdzić czy i przeciwko czemu współczesna młodzież sie buntuje
może jakieś nawiązania do kontrkultury jako takiej .
Błagam bo biegam w kółko i nie mam pomysłu jak temat ugryźć
po pierwszej euforii z pomysłem " subkultury młodzieżowe na przykładzie black metalu"
pomyślałem może siedząc tyle lat w temacie będę mało obiektywny pytanie kieruję do wszystkich którym temat wydał się ciekawy prosze o pomysły na hipotezy badawcze a także jakieś przykłady literatury
wstępnie postanowiłem wyjaśnić takie pojęcia jak SUBKULTURA, KONTRKULTURA, opisać przykładowe subkultury (tj. ich początek , główne idee( jeśli takie są) zastanawiałem się jak wygląda współczesny bunt
i.... ściana nie mam pomysłu co dalej
ha pewnie jakoś powinienem uściślić temat pomocy:)
Awatar użytkownika
koziolek

Post autor: koziolek »

Ja bym radziła też wspomnieć o różnych stereotypach dotyczących metalowców itd., reakcję innych ludzi na metal. Ale o tym chyba akurat wspomniałeś. W sumie można by się skupić na metalu jako zjawisku socjologicznym i jego wpływie na społeczeństwo, reakcje ludzi itd.
Dobrze kojarzy mi się nazwisko "Małgorzata Karolina Piekarska", zajmowała się swego czasu opisywaniem muzyki jako takiej, ja znam ją z rubryki w "Cogicie" (dawno, dawno, temu... lata 90-te?). Chyba i o metalu coś pisała, ale nie jestem pewna. Naprawdę zna się na rzeczy.

A hipotezy badawcze?
- środowisko metalowców jako źródło niepokojów społecznych, strachu
- obawy przed festiwalami metalowymi i protesty mieszkańców tych miejscowości
- black metal często kojarzony z satanizmem

Niestety więcej nie pomogę. Sama nie jestem socjologiem ani nie studiuję socjologii.
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Pisałam do Drauga indywidualnie, ale właściwie wszystkim zainteresowanym problematyką się to należy. Uważam za bardzo śliskie, a wręcz niewłaściwe, by z gatunków muzyki czynić kryteria identyfikacji subkultury (jakiejś).
Czym innym według mnie jest pisanie o black metalu t.j. stylu muzycznym, jego charakterystyce, języku i dominujących treściach jakie firmuje, a czym innym poszukiwać populacji/grupy traktującej dany styl muzyczny (słuchanie jakieś muzyki) za etykietę własnej tożsamości kulturowej. W ogóle nie znoszę pojęcia subkultury jako dokonującego gradacji kultur, mnożenia kultur i gmatwania pojęcia kultura, tak jakby ono samo w sobie miało jakąś jedną lub skończoną definicję (a bynajmniej nie ma - przynajmniej w socjologii).

Gdyby na mnie padło, że promotor zamieniłby mi temat pracy z pisania o danym stylu muzycznym jako jednym z środków medialnych, a życzył sobie, żebym ze słuchaczy jakieś muzyki zrobiła rezerwat przyrody i opisała jego granice, to wymyśliłabym taki temat, żeby jego problem badawczy kręcił się wokół pytania: Czy do istnienia subkultury potrzebna jest znajomość stylów muzycznych? Bo może wystarczy znanie reguł gry w piłkę nożną, albo umiejętność czytania Biblii?
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
ODPOWIEDZ