Badanie wizerunku firmy

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bin
**

Badanie wizerunku firmy

Post autor: Bin »

Witam wszystkich :grin:

Zdecydowałam się na pisanie pracy magisterskiej z zakresu Badań Rynkowych. Konkretnie chciałabym przeprowadzić badanie wizerunku firmy wśród jej klientow. Chodzi mi o zbadanie zadeklarowanych fanów firmy, dla ktorych firma ta jest czymś wiecej niż tylko sprzedawcą potrzebnych im produktow. Klienci utożsamiają się z polityką danej firmy, tworzą społeczności wirtualne oraz organizują różne akcje poza przestrzenią internetu.

Jak pewnie wielu z Was wie, promotorzy nie są zbyt pomocni, dlatego proszę o pomoc tutaj.
Co powinnam zawrzeć w teorii do takiej pracy? Moje pomysły są takie:
1.Chcę tą grupę charakteryzować jako grupę fanów, więc myślę, że powinnam napisać o tym jak w socjologii charakteryzuje się grupy fanów
2. Informacje o danej firmie: czym się zajmuje, jej historia, konkurencja, wyniki badań wizerunku tej firmy, jeśli takie są (badanie przeprowadzone zarówno na klientach, jak i na respondentach, ktorzy nie są klientami tej firmy).

To na pewno za mało, dlatego proszę o jakieś rady.
ga

Re: badanie wizerunku firmy

Post autor: ga »

:) cześć
Może iść w kierunku analizy zarządzania działaniami z zakresu PR, oraz próbą ich oceny. Czyli można się pokusić o przeanalizowanie PR-owskich działań firmy.
Określić nadawców komunikatów, treść komunikatów, kanały komunikacyjne, odbiorcy, no i efekty

albo z jednej strony to oczym pisales czyli wizerunek organizacji w oczach klientów a z drugiej wizreunek firmy w oczach pracowników

Może książka "Podstawy teorii organizacji i zarządzania" - M Bielski się przyda

powodzenia;)
mac77

Post autor: mac77 »

hmm... wyniki badania wizerunku? jeśli jest korzystne dostaniesz,ale kto robił, jak badał będzie gorzej..
PR - jest szerokim działaniem, od reklam, wkładek o odpowiedzialności społecznej,folderów dla pracowników, ulotek o ekologii dla klientów, po przepłacone artykuły w lokalnych dziennikach. Kompleksowe badanie jest raczej czasochłonne.
Badanie pracowników - zgoda firmy? incognito? obiektywne? oddział? centrala?fabryka? CEO?
no i jaka firma ma fanów/ki? Avon? Nike/adiadas - nie polecam ;)
a na serio to jeśli nie jest za późno - może raczej co powoduje że klienci odchodzą? jak silnie są związani? czy jeśli firma wykorzystuje pracowników to nie kupuje jej produktów? może wystarczy cena?
Klienci są rzadko wierni i dobrze ;)
krótki art. o IT ale o klientach też:
http://ceo.cxo.pl/artykuly/35926/O.saty ... ienta.html
ODPOWIEDZ