pomoc- praca mgr

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamaa
**

pomoc- praca mgr

Post autor: mamaa »

Witam. Jestem tu pierwszy raz, ale strasznie się cieszę, że Was znalazłam. Mam nadzieję, że będziecie mogli mi pomóc.
Otóż: zacznę od tego że jestem studentką ostatniego roku socjologi i już dawno powinnam się obronić a ja dopiero wczoraj po wielkich prośbach u promotora po 1,5 roku zmieniłam temat pracy :oops:
Już wyjaśniam czemu: od 15 miesięcy jestem mamą ślicznego synka, który z dnia na dzień daje mi coraz bardziej popalić- szatan czasami 8O :wink:
Temat który wybrałam będąc jeszcze w ciąży brzmiał: "społeczne uwarunkowania powodzenia i niepowodzenia w wyborach na burmistrza w małym mieście" i wtedy myślałam, że spokojnie sobie dam z nim radę. Okazało się, że jak przyszedł na świat synek wszystko się zmieniło. Pracę odstawiłam na długi czas i kiedy do niej wróciłam okazało się, że pojęcia nie mam o czym pisać :oops: :cry: Po długich przemyśleniach i kilku nieowocnych próbach napisania czegokolwiek postanowiłam poprosić promotora o zmianę tematu i o dziwno zgodził się.
Nawet zaproponowałam coś o bezrobociu jaki to ma wpływ na życie rodzinne, ale powiedział, że też mi to odradza, że się przejadę i nie dam rady.

Dlatego (z wielkim wstydem :oops: ) proszę Was o pomoc w znalezieniu tematu pracy, który byłby łatwy, szybki do napisania i nie wymagałby zbyt wiele pracy w terenie. Niestety musze iść na tak zwaną łatwiznę, gdyż inaczej nie dam rady nic napisać. Mąż mój niestety nie pomaga mi przy dziecku, cały dom i wszystko jest na mojej głowie, ale bardzo chciałabym napisac pracę i zdobyć upragnionego magistra. I nie osądzajcie mnie proszę, żę jestem mało ambitna, ja po prostu się w tym wszystkim pogubiłam i nie daję rady tego pociągnąć sama.
Proszę przede wszystkim o zrozumienie i o pomoc oczywiście. :)
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Jeśli chodzi o proste tematy to może gazetki parafialne w najbliższej okolicy i ich rola jako środka komunikacji pomiędzy parafią a wiernymi.

Napisz proszę czy to ma być praca stricte badawcza, czy też możesz przeprowadzić desk research na podstawie danych zastanych, wtedy będę mógł podrzucić jeszcze jakieś tematy.

Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
mamaa
**

Ritter, tak po cichu liczyłam, że się odezwiesz. Widzę, że masz tu dużo do powiedzenia na tym forum :wink:
Nie mam na razie, żadnego planu co to ma być za praca, badawcza raczej nie, bo wymaga za dużo pracy w terenie, a to w mojej sytuacji raczej nie bardzo :???:
Tak myślę o:
- Małżeństwo z przymusu( czyli przez ciażę- nie to żebym pisała o sobie :wink: ) - plaga naszych czasów?
- Zjawisko dyskryminacji młodzieży ze wsi w szkołach ponadgimnazjalnych.
- Mieszkańcy "domu spokojnej starości"- życie z wyboru czy z konieczności.
Oczywiście to wszystko tak tylko na razie w mojej głowie się rodzi.
Czekam na dalsze propozycje.
dzięki[/b]
Ritter
Kontakt:

Obrazek

Ad.1. Jest trochę literatury, ale może być problem z badaniami, bo GUS nie prowadzi takich obserwacji, więc praca terenowa niestety konieczna, ale moim zdaniem wystarczą 3-4 wywiady pogłębione i już można pisać.

Ad.2. Tutaj już w ogóle literatury jest od i trochę :wink: W zasadzie do części teoretycznej wchodzi wszystko co tylko może być o nierównościach społecznych. Skoro proponujesz taki temat to zapewne masz przynajmniej jednego znajomego w takiej szkole. Zatem na zasadzie "śnieżnej kuli" możesz trafić do kolejnych osób, z którymi można przeprowadzić wywiady pogłębione.

Ad.3. Również jest literatura, znacznie prościej przeprowadzić badania, tylko trzeba znaleźć taki dom opieki, gdzie kierownictwo pozwoli Ci prowadzić wywiady z pensjonariuszami. Bardzo ciekawy temat, dodam :wink:
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Awatar użytkownika
mamaa
**

Ritter, dzięki za pomoc. Powiem Ci, że ten temat ostatni też mi jakoś najbardziej leży. Tym bardziej mi miło, że też Ci się podoba. Od razu mi jakoś raźniej.
Ale moi mili, czekam na dalsze propozycje, żeby nie było, że się tylko Rittera słucham :lol: :wink:
Ritter
Kontakt:

Jeśli temat Ci leży, to ja bym nie zmieniał. :wink:

Można przecież napisać o mieszkaniach usamodzielniających i ich lokatorach, agresywności gier online, serwisie youtube (analiza treści) czy portalu plotek.pl :razz:
ODPOWIEDZ