Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
witam wszystkich mam pytanie do znających się na spss
chodzi mi o to jak w Spss zrobić na jednym wykresie(słupkowym) dwie
zmienne o tych samych wartościach tzn. "jak często chodzisz do kina" -
odpowiedzi: bardzo często, często... i "jak często chodzi do teatru" -
te same odpowiedzi
Są trzy możliwe drogi rozwiązania Twojego problemu:
1. Menu --> Wykresy --> Słupkowy --> Prosty, podsumowanie oddzielnych obserwacji --> Definiuj --> w oknie słupki przedstawiają wybierasz sobie odpowiednie zmienne i definiujesz statystykę jaką chcesz osiągnąć.
2. Menu --> Analiza --> Opis statystyczny --> Częstości --> wybrać odpowiednie zmienne --> przekleić do excela to co się wygeneruje --> zrobić wykres w excelu.
hmmm dziękuję za odpowiedź, z tym, że dalej mam problem, bo wykres pokazuje mi tylko dwa słupki - np. średnią z pierwszego i i średnią z drugiego pytania, a ja chcę żeby mi wyświetlił zwyczajnie wyniki dla każdej odpowiedzi, czyli miałem 4 odpowiedzi (do pierwszego oraz drugiego pytania) więc powinno być 8 tych słupków
nie wiem więc jaką statystykę wybrać, udało mi się to zrobić w Excelu bez problemu natomiast w spss nie wychodzi....