Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Zapoznałam się z literaturą dot. analizy treści lecz nie wiem, jak ona wygląda w praktyce (podczas studiów oprócz teorii nie miałam nic na temat).
Czy ktoś posiada i mógłby się podzielić taką analizą? Potrzebna mi analiza piosenek, ale przyjmę każdą pomoc:)
Radziłabym dobrać taką piosenkę, którą można zanalizować socjologicznie jak typowy tekst. Może opowiadać o jakiejś subkulturze (np. rap), historyczne (np. utwory Jacka Kaczmarskiego) lub jak typowa poezja, ale tutaj uwaga! żeby były w niej ukazane jakieś przemiany społeczne, jakaś tradycja (np. piosenki okolicznościowe typu wesele itd.) żeby można było odnieść się nie do jednostki (bo to by była analiza psychologiczna), tylko do grupy, zbiorowości.