Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Mam do przygotowania temat i projekt pracy licencjackiej. Po głowie chodzi mi temat "Chude jest trendy" - wpływ modnych diet i ośrodków odchudzających na współczesnego Polaka.
Co o tym sądzicie? Chciałabym pod to podciągnąć wątek 'moda' w socjologii, trochę o stylu życia, może z socjologii ciała coś albo konsumpcjonizmu? Badania ankietowe przeprowadzone wśród wczasowiczów na wczasach odchudzających a także losowo wybranych osób, które mają za sobą lub są w trakcie odchudzania. Szukam teraz literatury w celu zorientowania się czy coś znajdę konkretnego na ten temat.
Temat bardzo ciekawy, ja dalej zastanawiam sie o czym chcialabym pisac prace licencjacka wiec moze zainspiruje sie Twoim pomyslem
Tutaj napewno zagadnienia z antropologii ciała i coś odnośnie mody i konsumpcji
Ja bym to moze zawezila tylko do diet? Bo wczasy odchudzajace to moim zdaniem troche cos innego juz i moga byc np dla osob chorobowo otylych a z diet np dukana czesto korzystaja ludzie ktorzy chca schudnac np 2-3 kilogramy. Moglabys zrobic wtedy wywiady z osobami korzystajacymi z tych diet.jest np serwis Vitalia, gdzie mozna wykupic indywidualnie ulozona dla siebie diete, dziewczyny pisza tam pamietniki odchudzania, dyskutuja o dietach na forum
Powodzenia i jakby co to pytaj, moze cos jeszcze przyjdzie mi do glowy
ale można też patrzeć na to w ujęciu wszechobecnego konsumpcjonizmu, pracodawcy często są nastawieni na szczupłe, piękne osoby, niestety są w naszym życiu obecne różne wyznaczniki ciała...
Na nadwagê i oty³o¶æ jest renta, a kiedy¶ do woja nie brali jak siê za du¿o kg mia³o czy ¿ylaki! WKU od MON bezsilne by³o i ich pseudo-komisja poborowa!