Tożsamość lokalna - pomoc z literaturą

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danielw88
**

Tożsamość lokalna - pomoc z literaturą

Post autor: Danielw88 »

Witam. potrzebuję książki na podstawie której będę mógł opisac dokładnie tożsamość lokalną. natykam się ciągle na literaturę która wspomina o tożsamości lokalnej ale nie mogę znaleźć takiej która ją konkretnie opisuje i definuję. proszę o pomoc jeśli możecie podajcie jakieś tytuły :)
z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

niestety, jestem podobnego zdania, nie spotkałem się jeszcze aby z taką książką, co nie znaczy, że takiej gdzieś nie ma. Albo o społeczności lokalnej albo o tożsamości..chociaż przyjrzałbym się książką traktującym o społeczności Śląskiej. :wink:
socjopat

Post autor: socjopat »

Jeżeli nie znajdziesz interesującej cię publikacji to spróbuj na okrędkę, wyjaśniająć lokalizm i tożsamość i na podstawie tego uknuj własną definicję tożsamości lokalnej.

Jestem w trakcie remontu i nie sposób dotrzeć u mnie do notatek ze studiów a mam bogatą bibliografię do przedmiotu socjologia społeczności lokalnych a i pewnie mam też notatki z wykładów (no chyba ze już sie pozbyłem), nie obiecuję, że znajdę ale poszukam :grin:

Rozejrzałem się w sieci i materiałów jest dużo, więc nie obijaj się i szukaj, np z gazety uniwersyteckiej (UŚ) nr 1 (131) z Października 2005 roku:
Tożsamość społeczna, to tożsamość zbiorowa, oparta na przeżywanej i przyswojonej tradycji, teraźniejszości i wspólnym dla grupy definiowaniu przyszłości. W tym znaczeniu jest ona bliska durkheimowskim konceptom: świadomości zbiorowej, zbiorowym przedstawieniom i wyobrażeniom. Tożsamość regionalna i - przez analogię - lokalna są szczególnymi przypadkami tożsamości społecznej (zbiorowej) i kulturowej opartej zarazem na tradycji regionalnej (lokalnej), odnoszonej do wyraźnie zdefiniowanego i delimitowanego terytorium, regionu (miejsca), jego specyficznych cech społecznych, kulturowych (symbolicznych), gospodarczych czy nawet topograficznych, wyróżniających go spośród innych regionów (miejsc). W tym znaczeniu tożsamość regionalna bywa łączona, przynajmniej w niektórych przypadkach, z tożsamością etniczną (grupą etnograficzną, grupą etniczną). Tak na przykład dzieje się w odniesieniu do Górnoślązaków czy Kaszubów.

Można, zatem przyjąć, że tożsamość społeczna powstaje na bazie tożsamości indywidualnych, choć nie jest do nich redukowalna, tożsamość kulturowa jest specyficzną forma tożsamości społecznej, wspartą na rdzeniu kulturowym, a tożsamość regionalna, jest odmiana tożsamości społecznej, tworzoną na bazie odwołań do pewnego terytorium (regionu) i jego kluczowych cech oraz imponderabiliów.
Prof. Szczepański (nawiasem mówiąc fajny gość i rewelacyjny wykładowca akademicki) bardzo przyjemnie opisuje tam tożsamość lokalną. Inny PDF Szczepańskiego też jest dostępny :wink:
LINK

Spróbuj jeszcze w tym:
"Oblicza lokalności. Różnorodność miejsc i czasu", pod red. J. Kurczewskiej, Warszawa 2006.

ps: mc w tekście Szczepańskiego z gazety uniwersyteckiej masz bodaj o tożsamości lokalnej Ślązaków :razz:
Awatar użytkownika
Danielw88
**

Post autor: Danielw88 »

dzięki wielkie za pomoc :) co do artykułów prof. Szczepańskiego to już je miałem ale no nie w nich jakoś temat sprecyzowany w mojej opinii. Ale za to książka którą mi zaproponowałeś myślę że uzupełni te braki i wyjdzie z tego dobry podrozdział. niestety dziś biblioteka zamknięta ale jutro biorę się za pisanie.
dziękuje jeszcze raz! :)

Witam! tydzień temu stworzyłem temat mający na celu naprowadzenie mnie na materiały i jestem mega zadowolny . mam nadzieję że i tym razem otrzymam satysfakcjonującą mnie pomoc
Poszukuję badań nad tożsamością lokalną, np badań przeprowadzonych w jakieś małej miejscowości.
proszę o pomoc jeśli ktoś jest w temacie
ODPOWIEDZ