Praca magisterska o ... wakacjach :)
Moderator: FrancisBegbie
Praca magisterska o ... wakacjach :)
Wpadłam na kolejny pomysł na pracę magisterską - pomyślałam, że możnaby napisać o sposobie spędzania czasu przez młodych ludzi - czy pracują za granicą, przebywają w domu, wolą wyjazd all inclusive czy może zaplanowany samodzielnie? Myślałam żeby zrobić ankietę oraz przeprowadzić wywiady z pracownikami biur podróży (znam tam dwie osoby, więc myślę, że nie byłoby problemu). Myślę, też, że ze znalezieniem teorii na ten temat nie byłoby problemu. Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za sugestie/podpowiedzi 
1. Sympatycznie się czyta, że ktoś czegoś szuka 
2. Oczywiście Twój pomysł może okazać się sukcesem, zależy od wiedzy jaką posiądziesz. Pozornie temat wydaje się trywialny , ale czasy są bardzo dynamiczne, warto zbadać kilkuletni okres np. od początku bankructwa Lehman Brothers, jak zjawisko wpłyneło na decyzje młodych ludzi..
byli optymistam?, wypoczywali po studiach? odrazu szukal pracy...?
I co się dzieje teraz? Może rezygnowali(ją) z edukacji?
2. Oczywiście Twój pomysł może okazać się sukcesem, zależy od wiedzy jaką posiądziesz. Pozornie temat wydaje się trywialny , ale czasy są bardzo dynamiczne, warto zbadać kilkuletni okres np. od początku bankructwa Lehman Brothers, jak zjawisko wpłyneło na decyzje młodych ludzi..
byli optymistam?, wypoczywali po studiach? odrazu szukal pracy...?
I co się dzieje teraz? Może rezygnowali(ją) z edukacji?
Zawęziłbym ten temat. Poza tym opieranie się na opinii pracowników biur podróży co do tego jak młodzi ludzie lubią spędzać czas wolny to jak bieganie wokół....
Na pewno za szeroko, młodzi ludzie bardzo się od siebie różnią, chodzi mi w tym miejscu głównie o kwestie materialne. Nie wydaje mi się aby ten pomysł wypalił.
Jeżeli chcesz skupić się na pytaniu: jak młodzi ludzie chcą, czy też spędzają czas wolny, to musisz się ograniczyć do konkretnych ludzi, na przykład kobiet z Warszawy, albo młodych studentek z Warszawy, itp. Chodzi głównie o ograniczenie populacji badawczej.
Na pewno za szeroko, młodzi ludzie bardzo się od siebie różnią, chodzi mi w tym miejscu głównie o kwestie materialne. Nie wydaje mi się aby ten pomysł wypalił.
Jeżeli chcesz skupić się na pytaniu: jak młodzi ludzie chcą, czy też spędzają czas wolny, to musisz się ograniczyć do konkretnych ludzi, na przykład kobiet z Warszawy, albo młodych studentek z Warszawy, itp. Chodzi głównie o ograniczenie populacji badawczej.