Prośba o wypełnienie ankiety

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia76
*

Prośba o wypełnienie ankiety

Post autor: Andzia76 »

Witam serdecznie,

Pierwszy post i już proszę o pomoc, trochę mi głupio ale cóż wyjścia brak :oops:
Jestem na etapie pisania pracy licencjackiej na temat skutków nadużywania/ uzależnienia od internetu. Idzie jak krew z nosa ale kto powiedział, że będzie łatwo ;-)
Gorąco proszę Was o wypełnienie krótkiej ankiety, na powyższy temat.
Z góry dziękuje i pozdrawiam Anna
http://www.ankietka.pl/ankieta/62961/uz ... rnetu.html
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Boże, widzisz i nie grzmisz.

Wypełniłem Ci to "coś ankietopodobnego", ale:

pyt. 4 i 5 - w obu przypadkach pytasz o najczęściej, ale jedno pytanie jest typu single-answer, a drugie multi-answer. Oba pytania powinny być tego samego typu.

pyt. 6 - kafeteria wygląda na zupełnie przypadkowy spis tego co akurat Ci wpadło do głowy, nie jest spójna.

pyt. 7 - lepsze efekty - i bardziej miarodajne - osiągnęłabyś stosując skalę Likerta i pytanie otwarte.

pyt. 8 - primo, za dużo stwierdzeń; secundo, do niektórych stwierdzeń skala nie jest adekwatna. Poza tym, czy może przez przypadek liczyłaś Alfę Cronbacha dla tego pytania? Jeśli nie to warto to zrobić.

pyt. 10 - skala jest skrzywiona.

pyt. 13 - co mam zaznaczyć jeśli jestem pracującym studentem?

pyt. 15 - skala niestandardowa, rozumiem, że może nie chciałaś korzystać ze skali przytoczonej przez p. Franciszka Sztabińskiego w książce Fieldwork jest sztuką*, ale nawet skala skrócona byłaby lepsza.

Pozdrawiam,
Ritter

*F. Sztabiński; Metryczka respondenta [w:] Praca zbiorowa pod redakcją: P. B. Sztabiński, Z. Sawiński, F. Sztabiński; Fieldwork jest sztuką. Jak dobrać respondenta, skłonić do udziału w wywiadzie, rzetelnie i sprawnie zrealizować badanie; Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk; Warszawa;2005:208.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
socjopat

Post autor: socjopat »

Wypełniłem, ale .....

chociaż nie jestem specjalistą od tworzenia ankiet, to faktycznie niektóre pytania (a w zasadzie próba udzielenia nań odpowiedzi) aż bolała :oops:

pytanie 6 da lepsze efekty jak będzie "otwarte" ja bym przynajmniej zastanowił się nad zmianą pytań

w pytaniu 7 (moim zdaniem zbędnym) nie wiem czy badasz uzależnienie od komputera, czy uzależnienie od internetu

pytanie 9 - różnego typu dolegliwości a nawet schorzeń jest wiecej, jezeli już o nie pytasz to po co się ograniczać (mnie po dłuższym czasie spędzonym przy kompie wysiada prawy nadgarstek - choć nie zawsze dolegliwości zwiazane z używaniem komputera zależą czy są determinowane uzaleznieniem od internetu, to przeciez zależy co robisz w sieci, w kontekście uzaleznienia wydaje mi się, że brakuje problemów psychicznych, których też może być sporo)

w 10 jest coś nie tak

pytanie 13 (jak u przedmówcy) to wypada zmienić, bo wypełniający (pracujący i uczący się jednocześnie nie mogą zaznaczyć dwóch odpowiedzi), chce w takim momencie opuscić ankietę :)

apropo pytania o wykształcenie w przypadku mojej ankiety na potrzeby pracy oburzyła się jedna z 2 tyś. wypełniających osób, jakaś pani dr, wytknęła w jednym, z pytan otwartych, że ankieta jest głupia bo nie można zaznaczyć wykształcenia wyższego III st., nie przewidziałem, że i doktorzy będą zainteresowani wypełnieneim ankiety :razz:

aaa jak zamieszkuję miasto liczące 200 tyś. mieszkańców - to co mam zaznaczyć :?: (zabrakło opcji 100-500) eliminujesz w ten sposób sporą grupę osób - ja musiałem wybrać i wybierałem między wsią a "metropolią", tego co wybrałem już się nie dowiesz :wink:

Wydaje mi się, że możnaby wiecej wykrzesać z tej ankiety, zbadać za jej pomocą więcej aspektów i pełniej opisać ewentualne uzależnienie od internetu, tego kto, w jakim stopniu jest lub może być narażony na uzależnienie, pomijasz wiele czynników, które mogą wpływać na wyelimonowanie błędów.
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Tomek napisał: aaa jak zamieszkuję miasto liczące 200 tyś. mieszkańców - to co mam zaznaczyć :?: (zabrakło opcji 100-500) eliminujesz w ten sposób sporą grupę osób - ja musiałem wybrać i wybierałem między wsią a "metropolią", tego co wybrałem już się nie dowiesz :wink:
Tego z miastem nie zauważyłem, ja z definicji zaznaczam zawszę metropolię. :razz:
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
ODPOWIEDZ