Działalność społeczna zakonów i klasztorów

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

Awatar użytkownika
Atreya
**

Działalność społeczna zakonów i klasztorów

Post autor: Atreya »

Witam wszystkich. Jestem na drugim roku socjologii i tym samym na etapie wyboru tematu na prace licencjacką. Zdecydowałam się na badanie społeczności zakonnej i klasztornej w Szczecinie. Ale nie jestem pewna co tak naprawdę chcę badać... Co myślicie właśnie o tej tematyce, czy może możecie mi coś doradzić w tej kwestii, byłabym bardzo wdzięczna ;]
Awatar użytkownika
Atreya
**

Zdecydowałam się na badanie świadomości ludzi odnośnie działalności społecznej klasztorów i zakonów. Ma ktoś pomysł odnośnie skali według której będę badać tą świadomość. Macie jakieś pomysły, wskazówki? Jak ją stworzyć, jaka by się nadała najbardziej... Byłabym bardzo wdzięczna za wszelką pomoc...
mac77

Post autor: mac77 »

Witaj,
Ciekwaie zabrzmiała Twoja propozycja, nie mniej jednak skala wydaje się problemem wtórnym..Chcesz badać zakonnice/ów czy odbiór ich działań społecznych przez społeczeństwo? Osobiście nie przepadam za stosowaniem pojecia "świadomość" akurat w socjologii, ale skoro tak wybrałaś musisz sobie zdawać sprawę że samo pojęcie jest uzależnione od wielu czynników od socjalizacji poprzez późniejsze relacje po jakieś bliżej nie określone osobiste predykcje jednostek, chociaż zawsze temat można można potraktować "płytko" - wszytsko w rękach promotora :???:
socjopat

Post autor: socjopat »

można temu zaradzić używająć słowa percepcja, czyli np: działalność społeczna klasztorów i zakonów w percepcji takich to a takich osób :wink:

Badając dwie różniące się grupy, wiekiem (znacznie), dochodami (statusem) albo wyznaniem może dać ciekawe efekty :cool:
Awatar użytkownika
Atreya
**

Dzięki za pomoc... Mi też właśnie nie do końca się ta "świadomość" podobała... Słowo percepcja brzmi zdecydowanie lepiej... Serdecznie dziękuję ;]

Mimo wszystko... Jak ma wyglądać badanie... Jak zbadać ową percepcje... Stworzyć jakąś skale... Jak to zbadać? Co zastosować?

Z góry dzięki za wszelkie propozycje ;]
Awatar użytkownika
Atreya
**

Czy do tego badania powinnam przeprowadzić wywiady swobodne, czy też jakąś technikę badawczą? Bo jakoś nic innego adekwatnego nie przychodzi mi do głowy...

A co z problemem głównym? Czy może on brzmieć np "jakie czynniki wpływają na różnice w poziomie percepcji osób takich to a takich na temat działalności społecznej klasztorów i zakonów" czy może warto skupić się na czymś innym... ktoś ma jakikolwiek pomysł?
mac77

Wydaje mi się że problem może zostać.. zmieniłbym "wpływają" na "decydują" ( tak osobiście uważam pojęcie za " rozmyte") no i ankieta będzie OK, wywiady swobodne mogą Ci pomóc w tworzeniu ankiet..
Awatar użytkownika
Atreya
**

hmm... Jesteście pewni że do badania świadomości tudzież percepcji adekwatne będzie użycie takiej techniki jak ankieta?
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Do badań świadomości wykorzystuje się ankiety, ale myślę, że powinnaś to jeszcze przemyśleć.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
mac77

Wydaje mi się że trudno o pewność w naukach społecznych :cool:
Spróbowałbym z ankietą z naciskiem na pytania o opinię..
Awatar użytkownika
Atreya
**

Czyli pytać np: co sądzisz o działalności społecznej klasztorów, czy ta działalność w określonej sferze jest dla Ciebie widoczna, przydatna i inne tego typu kwestie?

Jeśli tak to jak najtrafniej nazwać problem badawczy, aby zastosować tego typu badania? Bo wydaje mi się że ten poprzednio zaproponowany przeze mnie nie będzie do końca trafny tudzież adekwatny...
Awatar użytkownika
Atreya
**

a może mógłby mi podpowiedzieć jaką literaturę socjologiczną do tego dobrać?
Ritter
Kontakt:

E. Goffman, Piętno, Gdańsk, 2005 + bibliografia z tej publikacji.

btw. po co mnożyć tematy?
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Awatar użytkownika
Atreya
**

Gdyż zależy mi trochę na czasie, a pomyślałam, że możliwe jest, że ktoś kto interesuje się socjologią religii i wie dużo na jej temat nie koniecznie musi czytać wszystkie posty na temat pomocy... Jeśli to komuś przeszkadza, przepraszam, mogę usunąć tamten temat...

Serio uważasz, że piętno będzie adekwatne do mojego tematu? w jakim sensie?
Ritter
Kontakt:

Nie samo piętno jako piętno, ale w tej publikacji masz rozdział nt. tożsamości społecznej, czyli tego jak ludzie widzą osoby "inne". Myślałem raczej o tym.

Pozdrawiam,
Ritter
ODPOWIEDZ