opracowywnaie wyników badań

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kalfi
**

opracowywnaie wyników badań

Post autor: kalfi »

Witam,

mam pytanie do Was. Otóż przeprowadziłem pilotaż, przeprowadziłem badanie własciwe i nie wiem co dalej robć po tym badaniu.
Metoda zastosowana w tym badaniu to kwestionariusz - Ankieta.

Moja Promotorka kazała mi zrobic, baze danych...ale któż pamieta tego SPSS...a do tego stworzyć tabele dwuzmiennych metryczkowych...eh i teraz ocb? Czy te pytania z metryczki mam każde z każdym połaczyc? czy jeszcze dodatkowo z drugiej częsci ankiety.

Może, ktoś to juz opracowywuje wyniki badań, podpowie jaką on strategie przyjął.

Pozdrawiam
socjopat

Post autor: socjopat »

Moja Promotorka kazała mi zrobic, baze danych
czyli wprowadzić ankiety w arkusz, o ile dobrze zrozumiałem :wink:
Analiza dwuzmiennowa (ang. bivariate analysis)
analiza, której przedmiotem opisu oraz interpretacji jest związek pomiędzy dwiema zmiennymi.

Zasadniczym celem analizy dwuzmiennowej jest znalezienie istniejących zależności pomiędzy dwiema zmiennymi np. wysokością dochodu i wykształceniem, wiekiem i częstością praktyk religijnych itp.
źródło
Awatar użytkownika
kalfi
**

Tomek dzięki,

teraz przydałaby się podpowiedz odnośnie Spss-a
Więć zabrałem sie za tworzenie bazy i jęsli chodzi o pytania z opcja tak, nie
to jednak mam problem z pytaniami gdzie jest wielokrotna odpowiedź.

1.Czy jeśli np. mam pytanie o korzysci płynące z uprawiania hazardu i mam 7 odpowiedzi, gdzie respondent ma możliwość zaznaczenia maksymalnie 3 to
czy jeśli dobrze rozumuje musze utworzyć 3 "podpytania" z całą kafeterią.
I jak to ustawić kiedy respondent w pytaniu tylko odpowie tylko na jedno pytanie.

W dalszej części przy kafeterii z różnymi formami hazardu mam prośbe o oznaczenie przez respondenta skali od 1-7 intensywności uprawiania danej formy, jak to z kolei ogarnąć?
Awatar użytkownika
kalfi
**

Spece od SPSS-a proszę Was bardzo o wytłumaczenie/bądz zrobienie przykładowej bazy danych pod pytania 8,9 i 13....ja coś stworzyłęm ale obawiam się że to nie to...

oto link do ankiety http://www.przeklej.pl/plik/ankieta-doc-00297c46o6o42j6 hasło: hazard
ODPOWIEDZ