opracowywnaie wyników badań
Moderator: FrancisBegbie
opracowywnaie wyników badań
Witam,
mam pytanie do Was. Otóż przeprowadziłem pilotaż, przeprowadziłem badanie własciwe i nie wiem co dalej robć po tym badaniu.
Metoda zastosowana w tym badaniu to kwestionariusz - Ankieta.
Moja Promotorka kazała mi zrobic, baze danych...ale któż pamieta tego SPSS...a do tego stworzyć tabele dwuzmiennych metryczkowych...eh i teraz ocb? Czy te pytania z metryczki mam każde z każdym połaczyc? czy jeszcze dodatkowo z drugiej częsci ankiety.
Może, ktoś to juz opracowywuje wyniki badań, podpowie jaką on strategie przyjął.
Pozdrawiam
mam pytanie do Was. Otóż przeprowadziłem pilotaż, przeprowadziłem badanie własciwe i nie wiem co dalej robć po tym badaniu.
Metoda zastosowana w tym badaniu to kwestionariusz - Ankieta.
Moja Promotorka kazała mi zrobic, baze danych...ale któż pamieta tego SPSS...a do tego stworzyć tabele dwuzmiennych metryczkowych...eh i teraz ocb? Czy te pytania z metryczki mam każde z każdym połaczyc? czy jeszcze dodatkowo z drugiej częsci ankiety.
Może, ktoś to juz opracowywuje wyniki badań, podpowie jaką on strategie przyjął.
Pozdrawiam
czyli wprowadzić ankiety w arkusz, o ile dobrze zrozumiałemMoja Promotorka kazała mi zrobic, baze danych
źródłoAnaliza dwuzmiennowa (ang. bivariate analysis)
analiza, której przedmiotem opisu oraz interpretacji jest związek pomiędzy dwiema zmiennymi.
Zasadniczym celem analizy dwuzmiennowej jest znalezienie istniejących zależności pomiędzy dwiema zmiennymi np. wysokością dochodu i wykształceniem, wiekiem i częstością praktyk religijnych itp.
Tomek dzięki,
teraz przydałaby się podpowiedz odnośnie Spss-a
Więć zabrałem sie za tworzenie bazy i jęsli chodzi o pytania z opcja tak, nie
to jednak mam problem z pytaniami gdzie jest wielokrotna odpowiedź.
1.Czy jeśli np. mam pytanie o korzysci płynące z uprawiania hazardu i mam 7 odpowiedzi, gdzie respondent ma możliwość zaznaczenia maksymalnie 3 to
czy jeśli dobrze rozumuje musze utworzyć 3 "podpytania" z całą kafeterią.
I jak to ustawić kiedy respondent w pytaniu tylko odpowie tylko na jedno pytanie.
W dalszej części przy kafeterii z różnymi formami hazardu mam prośbe o oznaczenie przez respondenta skali od 1-7 intensywności uprawiania danej formy, jak to z kolei ogarnąć?
teraz przydałaby się podpowiedz odnośnie Spss-a
Więć zabrałem sie za tworzenie bazy i jęsli chodzi o pytania z opcja tak, nie
to jednak mam problem z pytaniami gdzie jest wielokrotna odpowiedź.
1.Czy jeśli np. mam pytanie o korzysci płynące z uprawiania hazardu i mam 7 odpowiedzi, gdzie respondent ma możliwość zaznaczenia maksymalnie 3 to
czy jeśli dobrze rozumuje musze utworzyć 3 "podpytania" z całą kafeterią.
I jak to ustawić kiedy respondent w pytaniu tylko odpowie tylko na jedno pytanie.
W dalszej części przy kafeterii z różnymi formami hazardu mam prośbe o oznaczenie przez respondenta skali od 1-7 intensywności uprawiania danej formy, jak to z kolei ogarnąć?
Spece od SPSS-a proszę Was bardzo o wytłumaczenie/bądz zrobienie przykładowej bazy danych pod pytania 8,9 i 13....ja coś stworzyłęm ale obawiam się że to nie to...
oto link do ankiety http://www.przeklej.pl/plik/ankieta-doc-00297c46o6o42j6 hasło: hazard
oto link do ankiety http://www.przeklej.pl/plik/ankieta-doc-00297c46o6o42j6 hasło: hazard