Sugestie odnośnie "jakościowych" pytań badawczych

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SavagE
*

Sugestie odnośnie "jakościowych" pytań badawczych

Post autor: SavagE »

Studia wymagają ode mnie, abym skonstruował projekt badawczy. Za temat obrałem sobie "Młodzież a alkohol", pytania i hipotezy opracowałem, podstawę teoretyczną też. Kłopot w tym, ze prowadzacy przedmiot orzekł ze "za mało tu prawdziwej socjologii a za dużo >gazetowej<". Kazał mi zatem przydać nieco jakości tej pracy, ale mam z tym mały problem, może będziecie mi mogli pomóc...

Oto tematy pytania i hipotezy które sam wydumałem:

Pytania badawcze:
1. Kiedy następuje inicjacja alkoholowa u młodzieży?
2. Jakie jest zróżnicowanie spożywania alkoholu ze względu na płeć wśród młodzieży?
3. Jaka jest częstotliwość picia alkoholu przez młodzież?
4. Jak często młodzież celowo upija się?
5. Jakie są powodu dla których młodzież pije alkohol?
6. Jakie są sposoby uzyskiwania alkoholu przez nieletnich?

Hipotezy:
1. Inicjacja alkoholowa wśród młodzieży zachodzi w wieku 13 lat.
2. Młodzi mężczyźni piją częściej niż młode kobiety.
3. Większa część młodzieży pije 4 razy w miesiącu.
4. Młodzież upija się do 3 razy w miesiącu.
5. Chęć dobrej zabawy głównym motywatorem picia u młodzieży.
6. Większość młodzieży kupuje alkohol w sklepie.

a to spis tresci opracowania tematu:
1. Wstęp
2. Definicja młodzieży i alkoholu
3. Skutki działania alkoholu i alkoholizm
4. Sprzedaż alkoholu
5. Reklamowanie i promocja alkoholu
6. Alkohol i przestępstwa
7. Możliwe dodatnie skutki działania alkoholu
8. Wzory kultury a problem alkoholizmu
9. Bibliografia:

1. Anderson P., Baumberg B., Alkohol a młodzież, Warszawa 2007
2. Cabinet Office Strategy Unit, Alcohol misuse: How much does it cost?, http://sia.dfc.unifi.it/costi%20uk.pdf (PDF)
3. Dziewiecki J., Nowoczesna profilaktyka uzależnień, Kielce 2005
4. Internetowy słownik języka polskiego PWN, http://sjp.pwn.pl/, data wejścia 04.03.2011
5. Lisiewicz J., Nauka dla wszystkich: alkohol a zdrowie i kultura człowieka, Wrocław 1986
6. Święcki A., Historia i klasyczne ujęcie alkoholizmu, http://hyperreal.info/node/1480#axzz1FmLEc2X3, data wejścia 02.03.2011

DO rewizji swojej pracy zaprzęgnąłem sobie problemy społeczne seneszyn, które wreszcie udało mi się zdobyć, ale wiele tam nowego, ponad to co już wiedziałem, nie znalazłem. Wlasciwie to prawie nic. Ogolnie książki o problemach alkoholowych skupione są wokół choroby uzależnienia alkoholowego, a to nie do konca to, czego mi trzeba.

W każdym bądź razie oto są moje pomysły odnośnie rozszerzenia pytan, hipotez, opracowania:

Pytania badawcze:
7. Czy rodzice spożywają alkohol razem ze swoimi dziećmi?
8. Czy rodzice młodzieży pijącej alkohol są uzależnieni od alkoholu?
9. Czy młodzież spożywająca alkohol pochodzi z rozbitych rodzin?
10. Jakie jest znaczenie wychowania rodzinnego dla spożycia alkoholu wśród młodzieży?

Hipotezy:
7. Większość rodziców nie spożywa alkoholu ze swoimi dziećmi.
8. Większa część rodziców młodzieży pijącej alkohol nie jest uzależniona od alkoholu.
9. Większość młodzieży spożywającej alkohol nie pochodzi z rozbitych rodzin.
10. Małe znaczenie wychowania rodzinnego dla spożycia alkoholu wśród młodzieży.

O ile pytania 7-9 są raczej sformułowane i sensowne jako tako (jesli nie to wyprowadzcie mnie z błędu), to z 10 miałem problem. Bo to dosc ciekawe zagadnienie o ktore mozna spytac, ale jakos nie widzi mi sie inaczej, aniżeli "wpływ wychowania" - znaczenie wychowania to chyba wlasciwie to samo, tylko inaczaej sformułowane? Ale 'znaczenie' Wydaje mi sie tez cokolwiek ogolne, malo precyzyjne. Wiedzcie, że ze słowem "wpływ" jest u mojego prowadzacego problem, należy go unikać, gdyż twierdzi on ze wpływ jest trudny do zbadania.

Przyszło mi tez do glowy wychowanie szkolne, ale zupelnie nie mam pojecia, jakby to miało wygladac na papierze, wiec chyba mozna pominac, chyba ze macie jakis pomysl.

Oprocz stricte rodzinnych zagadnien zwiazanych z piciem mlodych przyszedl mi oczywiscie do glowy wplyw srodowiska, zwlaszcza grupy rowiesniczej. No ale to znowu ten nieszczesny 'wpływ'. TO jak? znaczenie grupy rowiesniczej? sam nie wiem... Poza tym to znacznie jest dosc oczywiste, jak by to mozna bylo rozdrobnic? Picie jako przymus towarzyski? Wzmacnianie więzi grupowych?

Ostatnie co mi przyszlo do glowy to społeczne przyzwolenie na upijanie sie. Niby nie akceptuje sie pijanstwa wsrod mlodziezy, ale abstynencje czesto sie potepia, alkohol mlodziezy sprzedaje, a nawet kupuje, jesli sie zostanie o to poproszonym. Zapitego dzieciaka tez sie czesto traktuje ze 'zrozumieniem', chyba ze jest to chroniczny, czesty przypadek. Ale podobnie jak wyzej, nie wiem jak sensownie ujac to w slowa. Bo bede badal mlodziez, wiec nie moge wysunac pytania "czy upijanie sie jest spolecznie akceptowane' (czy cos). To moze "z jakimi sankcjami spotyka się młodzież przyłapana na piciu alkoholu"? Dobre? Zbyt szerokie? Pytanie o sprzedaz w zasadzie mam, wiec mozna je w tym przypadku pominac.

Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Plan jest czysto teoretyczny, a to ma być plan badań. Przypuszczenia brzmią jak tautologie, powinnaś popracować nad ich jakością, a nie ilością. Brakuje opisu sposobu przeprowadzenia badań.
ODPOWIEDZ