temat pracy licencjackiej

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klariso
**

temat pracy licencjackiej

Post autor: klariso »

Witam wszystkich. Jestem nowa na tym forum i odrazu zacznę od prośby. Jestem na drugim roku socjologii, studiuje zaocznie, właśnie rozpoczęły się nam seminaria licencjackie i mam problem z utworzeniem tematu mojej pracy. Chciałabym żeby moja praca dotyczyła wpływu mediów np w zawężeniu np. do telewizji na zachowania lub postawy młodzieży lecz kompletnie nie wiem jak go skonstruwać żeby był w miarę ciekawy i nie oklepany. Może macie jakieś inne prozpozycje mniej więcej w tej tematyce. Bardzo proszę o pomoc.
socjopat

Post autor: socjopat »

Pisząc pracę o wpływie mediów nie sposób ominąć analizę treści(przekazów medialnych) to jest bardzo pracochłonne zajęcie, polegające na nagrywaniu treści programów (bo piszesz o telewizyjnych przekazach) i potem analizowaniu a także badaniu tego na ile owe przekazy na kogoś wywierają wpływ, np badając wpływ programów typu reality na zachowania kogośtam - zakładając, że dotrzesz do takiej grupy osób która ogląda ten typ programów - zastanów się jeszcze nad tym to dużo pracy do wykonania jak na licencjat :)
Awatar użytkownika
klariso
**

Post autor: klariso »

dziękuje bardzo za odpowiedź, i za sprowadzenie mnie na ziemie. faktycznie to za dużo. na taki temat wpadłam ponieważ w realizacji badań będzie mi najłatwiej dotrzeć do młodzieży - chociaż może to błąd,że od tego rozpoczęłam poszukiwanie tematu. Chciałabym pisać o tym co mnie najbradziej interesuje czyli media lub marketing , zachowania konsumenckie, ale zupełnie nie potrafię wpaść na temat, mam ogromną pustkę. może jakieś pomysły dotyczące tej tematyki?
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

Media to bardzo trudny temat. Zachowania konsumenckie...również nie polecam. Jak już coś to badania rynku w przekrojowej formie. Strzel ankietkę o tym co ludzie widzą w telewizorach, dlaczego interesuje ich właśnie ten a nie inny i zobacz w książce od marketingu co to jest segmentacja rynku. (za produkt możesz wziąć np. laptopa). Ja udałbym się do saturna i przeprowadzał tam ankietę. Zgodzą się bez problemu jeżeli podzielisz się wynikami :lol:
ODPOWIEDZ