temat pracy licencjackiej
Moderator: FrancisBegbie
temat pracy licencjackiej
Witam wszystkich. Jestem nowa na tym forum i odrazu zacznę od prośby. Jestem na drugim roku socjologii, studiuje zaocznie, właśnie rozpoczęły się nam seminaria licencjackie i mam problem z utworzeniem tematu mojej pracy. Chciałabym żeby moja praca dotyczyła wpływu mediów np w zawężeniu np. do telewizji na zachowania lub postawy młodzieży lecz kompletnie nie wiem jak go skonstruwać żeby był w miarę ciekawy i nie oklepany. Może macie jakieś inne prozpozycje mniej więcej w tej tematyce. Bardzo proszę o pomoc.
Pisząc pracę o wpływie mediów nie sposób ominąć analizę treści(przekazów medialnych) to jest bardzo pracochłonne zajęcie, polegające na nagrywaniu treści programów (bo piszesz o telewizyjnych przekazach) i potem analizowaniu a także badaniu tego na ile owe przekazy na kogoś wywierają wpływ, np badając wpływ programów typu reality na zachowania kogośtam - zakładając, że dotrzesz do takiej grupy osób która ogląda ten typ programów - zastanów się jeszcze nad tym to dużo pracy do wykonania jak na licencjat 
dziękuje bardzo za odpowiedź, i za sprowadzenie mnie na ziemie. faktycznie to za dużo. na taki temat wpadłam ponieważ w realizacji badań będzie mi najłatwiej dotrzeć do młodzieży - chociaż może to błąd,że od tego rozpoczęłam poszukiwanie tematu. Chciałabym pisać o tym co mnie najbradziej interesuje czyli media lub marketing , zachowania konsumenckie, ale zupełnie nie potrafię wpaść na temat, mam ogromną pustkę. może jakieś pomysły dotyczące tej tematyki?
Media to bardzo trudny temat. Zachowania konsumenckie...również nie polecam. Jak już coś to badania rynku w przekrojowej formie. Strzel ankietkę o tym co ludzie widzą w telewizorach, dlaczego interesuje ich właśnie ten a nie inny i zobacz w książce od marketingu co to jest segmentacja rynku. (za produkt możesz wziąć np. laptopa). Ja udałbym się do saturna i przeprowadzał tam ankietę. Zgodzą się bez problemu jeżeli podzielisz się wynikami