hiperrzeczywistość

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imek
**

hiperrzeczywistość

Post autor: imek »

Witam,

Piszę właśnie pracę licencjacką i chcę zrobić przypis, stąd moje pytanie.

Czy ktoś z Was, drodzy forumowicze skąd pochodzi cytat: " Rzeczywistość bardziej rzeczywista niż sama rzeczywistość" ?? Podejrzewam, ze z Baudrillard'a, ale z ktorego dzieła, może nawet str.?
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Na 99%

Baudrillard - Symulakry i Symulacje. O podobnej sytuacji chyba pisał Luhmann (bodajże irytacja systemu). Ostatnio czytałem tekst Arkadiusza Jabłońskiego (coś o iluzji) i tam też dochodzi do podobnych wniosków - Realizm Iluzji? czy coś takiego..
Awatar użytkownika
imek
**

Post autor: imek »

a dziękuję :)

tekst Jabłońskiego również chętnie przeczytam !

Szukam również literatury dotyczącej szerokopojętego indywidualizmu, kultury indywidualizmu itd. Może ktoś interesował się tym tematem? Byłabym bardzo wdzięczna :)
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Ogólnie rzecz biorąc książki Baumana nawiązują do indywidualizmu we współczesnym ponowoczesnym świecie np. dwa szkice o moralności (przedstawia tam typologię współczesnego człowieka - też nawiązuje do indywidualizmu), Ponowoczesność jako źródło cierpień - też bodajże :)

Możesz Baudrillarda poczytać społeczeństwo konsumpcyjne.
ODPOWIEDZ