SPSS: kodowanie wielokrotnych odpowiedzi

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czarownica
**

Post autor: czarownica »

Witam!
Sluchajcie wszyscy socjolodzy (i nie tylko!) mam maly problem z SPSSem! A właściwie dopiero zaczelam przygodę z nim i pewno jest to dopiero początek problemów!
Chodzi mi o kodowanie wielokrotnych odpowiedzi w bazie danych. Próbowałam za pomocą Data-> Define Mutiple Response Sets, ale nie działa.. Przez cały dzień szukam info na ten temat, ale jakoś bezskutecznie..
Może ktoś wie jak to się robi i mógłby mi pomóc? Bo magisterka ciągle w miejscu stoi.. Bylabym wdzięczna!:))
Bóg stworzył człowieka, by ten zaraz zapytał go o cel wszystkiego. Na to bóg: <<A>>
Po czym pozostawił człowiekowi odszukanie celu..
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Re:

Post autor: mc »

nie wiem jak to jest w przypadku SPSa, bo sam korzystam ze Statgrafica. Niemniej jednak trzeba wszystkie wartości zmiennych niezależnych zamienić na cyfry. Poczytaj na przykład o systemie kodowania 0-1 i najwyżej licz ręcznie albo przynajmniej w arkuszu kalkulacyjnym spisz w tym systemie wszystkie odpowiedzi i wklej to do SPSa. To nie jest proste do wytłumaczenia, sam dochodziłem do tego metodą prób i błędów.
Awatar użytkownika
czarownica
**

Post autor: czarownica »

hej!
dzękie wielkie za odpowiedz! :) wlasnie tak sbie chyba z tym poradziłam- każde pytanie z kafeterii jest osobną zmienną- możliwosc odpowiedzi 0- nie i 1 - tak. Jeszce nie zebralam wszystkich danych, wiec nie zabralam się za analizę,ale mam nadzieje, ze tym sposobem mi to wyjdzie!
podzrawiam!
Bóg stworzył człowieka, by ten zaraz zapytał go o cel wszystkiego. Na to bóg: <<A>>
Po czym pozostawił człowiekowi odszukanie celu..
..I poszedł sobie'
K. Vonnegut
ODPOWIEDZ