Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Społeczeństwa ludzkie mimo swojej historycznej i stacjonarnej zmienności zachowują pewne cechy strukturalno-funkcjonalne; wymień przykłady takich struktur i ich funkcji i uzasadnij ich dynamikę mechanizmem ewolucyjnym.
Nie do końca rozumiem ten temat i stąd moja prośba:
Mógłby ktoś wytłumaczyć mi z grubsza o co chodzi, co napisać ?
Temat de facto bardzo enigmatyczny.. pewnie młody, początkujący chciał się popisać (Doktorant, Doktor?)..
- Społeczeństwo ludzkie - to wiesz co to...
- Zmienność historyczna i stacjonarna - wg. mnie tutaj chodzi o coś w rodzaju "sinusoidy" - na przestrzeni czasowej w danym społeczeństwie masz zachowane pewne zmienne, które ulegają zmianie (np. przyrost naturalny: spadek/wyż)
- struktury i funkcje odnoszące się np. do przyrostu naturalnego (np. że mimo tej stałej zmiennej to ludzi przybywa na ziemi i spłeczeństwie konkretnym.. (struktura, pewne ramy), funkcje jakie dany proces/zmiany zachowują to np. fakt tego, że ludzi musi przybywać bo społeczeństwo coraz dłużej żyje (średni wiek życia) i jakoś sobie radzić trzeba.. (przetrwać)
- mechanizm ewolucyjny (jest to przede wszystkim proces stosunkowo powolny, im więcej nas tym szybszy wzrost rzecz jasna, im bardziej wyspecjalizowani jesteśmy(a tak się dzieje) tym więcej nas jest potrzebnych by zapewnić jednostki do realizacji tych specjalizacji.. (np. gdyby 300 lat temu było tyle specjalizacji, to każdy człowiek zajmowałby się czymś konkretnym i nie byłoby np. bezrobotnego socjologa ani też nie byłoby 80% społeczeństwa rolniczego..)
Tak ja to rozumiem, chociaż nie wiem po co tak zakręcać temat...