Stereotyp mezczyzny

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
citi112345
**

Stereotyp mezczyzny

Post autor: citi112345 »

Witam
Jako nowy użytkownik chciałbym się przywitać i prosić o wyrozumiałość odnośnie mojego postu.
Pisze prace magisterska , odnośnie wpływu "reklamy internetowej na stereotyp mężczyzny". Z treścią teoretyczna myślę że nie powinno być kłopotów, bo materiału jest dużo.
Ale teraz mam problem z treścią metodologii badań, jak to zrobić aby wyszło dobrze? :roll:
Chciałbym skupić się na metodzie analizy treści tych reklam i na ich podstawie określić czy mają jakieś oddziaływania na facetów którzy widzą te reklamy,po naszemu mówiąc "czy widząc takiego faceta w tej reklamie chcą wyglądać tak jak on"
Badanie ma odnosić się do mężczyzn
I teraz proszę was o poradę jak zabrać się do tej analizy treści, jakie reklamy oraz ich ilość badać(wiadomo że wydaję się to oczywiste "o mężczyznach") ale tego jest tak dużo że nie wiadomo jakie i jaka ich ilość badać :oops:
Proszę więc o jakieś porady, może macie jakieś materiały lub znacie jakieś strony lub spisy stron , liczbę stron dla mężczyzn, źródła?? Wszystko będzie bardzo pomocne
Z góry dziekuję i pozdrawiam
socjopat

Post autor: socjopat »

musisz reklamy "posegregować" brzydko brzmi ale o to chodzi, wg okreslonych kategorii, ponieważ nie zobaczysz po analizie jednego ogólnego wizerunku, pewnie inaczej będzie ten wizerunek prezentowany w reklami kierowanej do kobiet a inaczej do mężczyzn.
Awatar użytkownika
citi112345
**

Post autor: citi112345 »

A czy np. taka kategoryzacja wg. wzorów męskości
1.Profesjonalista
- szef
- biznesmen
- specjalista
2. Głowa rodziny
- mąż
- srogi ojciec
3. (Tzw.)Prawdziwy mężczyzna
- typ macho
- przyjaciel
- (Tzw.) wolny strzelec

I teraz odnieść to do reklam "banerów"(takie chciałem badać , bo tych rodzajów jest masa) jakie spotykamy na różnych stronach internetowych (zrobić kilka tabel i porównać jak to widać w tych kategoriach jakie wyżej wypisałem):idea:

Tylko jeśli o to chodzi to jak takie strony dobrać, czy są jakieś spisy stron internetowych? :roll: :?:
socjopat

Post autor: socjopat »

może lepiej skupić się na tych wiszących w mieście, wystarczy zrobić zdjęcia wydrukowach, ułożyć wg kategorii i analizować, reklama zawsze kierowana jest do kogoś (konkretnego odbiorcy), więc jeżeli chcesz badać reklamy w internecie to już na etapie wyboru serwisu wybierasz jakby nie było określonego odbiorcę reklamy a tym samym określony typ mężczyzny będzie tam prezentowany, zauważ że jeżeli chcesz sprzedać samochód to iny zaprezentujesz typ mężczyzny reklamując ferari a iny reklamując duży (rodziny wózek) tym samym komu innemu będziesz chciał go wcisnąć, to samo tyczy sie piwa kto iny ma w domyśle chcieć wypić "karmi" (napój cioci Jadzi) a kto inny "redsa" (głównie przebojowe małolaty) - to akurat damski przykład ale domyślisz się o co chodzi
ODPOWIEDZ