PRACA LICENCJACKA DEPRESJA

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kazzz
**

PRACA LICENCJACKA DEPRESJA

Post autor: kazzz »

Witam!!

Piszę pracę licencjacką na temat depresji. Czy macie do polecenia jakieś wartościowe pozycje z których mógłbym skorzystać??? Szczególnie depresja w ujęciu socjologicznym, czyli aspekt społeczny tej choroby. Dzięki z góry!!!!!!!!!!!!1
Vella

Post autor: Vella »

" Uwolnij się od depresji" M.Sutherland.
ta książka jest fajna :wink:
a jaki masz dokładnie temat pracy?
bo jeśli chodzi o depresje mogłabym Ci polecić mnóstwo książek ale z jakiej dziedziny dokładnie, na czym się opierasz w pracy.
Np, jest depresja u dzieci, młodzieży, odzywiania, gospodarcza, z zaburzeniami seksualnymi wieć jak sprecyzujesz cały temat wtedy na pewno mi będzie łatwiej podać literature :wink:
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
Awatar użytkownika
kazzz
**

hey dzięki wielkie;) Sutherlanda już mam:)

społeczne przyczyny depresji, taki jest mój temat. Szukam pozycji gdzie czynniki np. kulturowe, ekonomiczne czy społeczne mają wpływa na rozwój choroby. Typu wyobcowanie, zaburzenia w relacjach międzyludzkich.

Pozdrawiam!!!
Vella

Post autor: Vella »

kaz :wink: nie ukrywam, że dużo łatwiej by mi było podać Ci książki z psychologii i psychiatrii, ja głównie zajmowałam sie depresją ze strony psychologicznej i somatycznej, ale podam Ci może czynniki o które się możesz oprzeć a jak poszukam literature to wrzuce ją tutaj :wink:
Mam nadzieje, że to też Ci się przyda :-)
Z czynnikami społecznym szukaj książek z tematyką
- alienacji, wyobcowania jednostki
- życie w samotności
- problemy w szkole, pracy
- rodzaje przemocy: fizyczny, psychiczna,
- kłótnie małżeńskie

Do ekonomicznych możesz się oprzeć na literaturze typu
- bezrobocie
- strata majątku
- niski status społeczny

Do kulturowych bym zaliczyła:
one się wiążą z społęcznymi najbardziej typu : osoba outsider, izolacja, brak uczestnictwa w grupie społecznej
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
Awatar użytkownika
kazzz
**

Ok:)

Dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc;)
Będę wdzięczny jak uda ci się znaleźć jakąś ciekawą literaturę.

Pozdrawiam!!:)
ODPOWIEDZ